Култура

Духовият оркестър на СУ „Емилиян Станев” с атрактивна концертна програма за Фестивала на занаятите

23 деца от II до XI клас в СУ „Емилиян Станев” участват в духовия оркестър на най-голямото училище в област Велико Търново. Техен диригент вече шеста година е преподавателят по музика Йордан Цветанов. Младите музиканти ще се включат във Фестивала на занаятите на Самоводската чаршия, а участието им е от 16 часа на 22 септември. Публиката ще чуе емблематичното им изпълнение на Чичовото хоро, но и „Бамболео” – част от новия репертоар на младите, но изключително талантливи музиканти.

С дефиле започва 20-минутна концертна програма на оркестъра. Докато се придвижват по Самоводската чаршия, те ще изпълнят пред публиката традиционни маршове. Следват изпълненията на жанровата програма, един концертен марш и споменатото българско хоро.

Чичовото хоро от миналата година е част от репертоара на музикантите. Оркестрацията е дело на маестро Харалампи Попов, а идеята е взета от Георги Андреев. „Каним всички зрители да се сплотят с това изпълнение. То е много трудно за свирене, особено за децата. Хорото е с много бързо темпо и сола, които са трудни за покриване. Това е висока топка за тях, но се справят. Изпълнението през тази година е усъвършенствано и доизградено, в сравнение с миналогодишното”, акцентира Цветанов.

Изпълнението на „Бамболео” всеки път грабва сърцата на аудиторията, през месец май то донесе на музикантите първото място в национален конкурс във Вършец за изпълнение на жанрова творба. „В цялата област сме единственият училищен духов оркестър. Чувстваме се изключително приповдигнато в навечерието на Независимостта. Имаме нелеката задача да представим нашия град пред всички гости, които очаква Велико Търново за тези празнични дни”, посочи Йордан Цветанов.

Почти всички дървени духови инструменти, с изключение на обой и фагот – флейта, кларинет,саксофон, са включени в оркестъра. На туба, подарена преди две години от Община Велико Търново, и на тромпет и баритон, също свирят младежите от бенда.

До тази учебна година за подготовката им помагаше дългогодишният преподавател и основател на оркестъра Иван Иванов. „Той обаче каза, че иска вече почивка и за съжаление продължаваме вече без него. За състава предстои едно залитане към по-жанровата музика, която е по-интересна и любопитна за децата”, каза още Йордан Цветанов. Оркестърът да продължава в още по-силна степен да се различава от останалите е сред целите, които си поставя преподавателят по музика.

Духовият оркестър към СУ „Емилиян Станев” е създаден през 90-те години от Иван Иванов. Започва в тесен музикален състав, който впоследствие се разширява. След 2011 година заедно с Иванов започва да работи и Йордан Цветанов. „Имаме вече почти всички музикални инструменти, необходими за един традиционен духов училищен оркестър. Не можем да се сравняваме с музикалните училища във Варна и София например, в които имат и фагот, и обой. Но базата, която ни дава нашето училище, както и новата репетиционна зала, подготвена през лятната ваканция, дават допълнителен стимул децата да се занимават с изкуство, да творят, да се чувстват свободни и по-различни от своите връстници. Защото музиката променя, тя ги превръща в по-добри хора. И с каквото и да изберат да се занимават в професионална насока, им помага да търсят красивото, естетически издържаното и разбира се – помага им да разберат, че без труд нищо не може да им се случи”, допълни Йордан Цветанов.