Поминък

До 30% по-нисък среден добив на пшеницата

Около 20-30% ще падне средният добив на пшеницата тази година, заради дъждовете. Те влошиха качеството на зърното, защото то покълна. Това обяви за Общинското радио Румен Тодоранов, председател на Регионален фермерски съюз – Павликени, областен представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Жътвата е приключила почти навсякъде в региона на ечемик, пшеница, рапица. Да са останали съвсем малки площи още за прибиране. Но заради падналите през последните дни дъждове, добивите на житото паднаха. Това с добро качество ще се реализира добре, по покълналата – ще отиде за фураж най-вероятно. Добивите и качеството на зърното са от много добри и до много зле. В моето стопанство също е така. В другите региони също.  Трудно е да предвиди и, че ще се вдигне цената на хляба, защото той не се прави само от пшеница. Изкупните цени на пшеницата вървят от 280 лева за тон, има индикации и за 300 лева за тон. Знаете, зависим винаги и от международния пазар. Но засега няма големи индикации за вдигане цената на житото”, поясни Тодоранов.

Според него, при хляба има голяма конкуренция, и не очаква цената му да се увеличи. Но ако има повишение, то няма да е голямо и обезпокоително.

Кремена Крумова – Попова