Община

До месец започва строителството на новия мост край с. Шемшево

До месец се очаква началото на строителните дейности по новия мост над р. Янтра, част от общинския път между Велико Търново и с. Шемшево. Това става възможно, след като общината получава 1,4 милиона лева от републиканския бюджет за два важни инфраструктурни обекта – изграждането на новото съоръжение, както и реконструкцията на шосето до Преображенския манастир. Разходите са одобрени на последното заседание на Министерския съвет, проведено на 2 август.

Приоритетното разглеждане на проектите е в резултат на водените от кмета Даниел Панов разговори и изготвените от екипа му мотивирани проекти, както и благодарение на подкрепата на народния представител от региона и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов. Строителните дейности имат за цел предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия, както и възстановяване на нанесените непредвидени щети по инфраструктурата. Целевите разходи са предложени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

1 167 902 лева е стойността на проекта за нов мост над р. Янтра край с. Шемшево. В цената влиза също оформяне на подходите, както и събаряне на старото съоръжение, чийто свод частично рухна през февруари, в следствие на обилните снеговалежи. Така ще бъде възстановена нормалната транспортна свързаност на старопрестолния град със селата Шемшево, Буковец, Пушево и Леденик. Очаква се процедурите, предшестващи строителството, да приключат в рамките на месец, след което ще започне изграждането на моста.

250 065 лева получава Община Велико Търново за реконструкция на шосето към Преображенския манастир. Строителните дейности включват изграждане на канавки и полагане на нова настилка.

При последното си посещение в старопрестолния град регионалният министър Николай Нанков заяви, че в най-скоро време ще бъде осигурено финансиране за още две важни транспортни отсечки. Предвидена е пълна рехабилитация на републикански път III-514 Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица, както и на отсечката между селата Самоводене и Ресен.