Политика

Доц. Милен Михов: Ньойският договор заменя историческата перспектива на българите с историческа безпътица

На 27 ноември се навършват 104 г. от подписването на Ньойския мирен договор. Историческото събитие ще бъде отбелязано с почетна стража пред паметник „Майка България“ от 17,30 часа, организирана от търновската организация на ВМРО.

„Ньойският договор заменя историческата перспектива на българите с историческа безпътица. Следват години на социални експерименти, на политически противопоставяния, гражданска война и кръвопролития между българите  за десетилетия напред“. Това каза пред Общинското радио историкът и областен председател на воеводите доц. Милен Михов.

По негови думи договорът слага край на участието на България в Първата световна война, а съвременниците му  го определят като национална катастрофа. „Това понятие е залегнало трайно в българската историческа наука и в българската народна памет. Това е катастрофа, засягаща всички измерения на нацията с трайни политически последици за десетилетия, можем да кажем до днес“, обясни доц. Михов.

„Ньойският договор пречупва историческия ход на българите, започнал с начертанията на Паисий, преминал през национално-освободителните борби, организацията на Левски, Априлското въстание, борбите на българите в Македония и Одринско, подчинени на една историческа цел – създаване на национална държава, покриваща границите на българското етническо землище. Ньойският договор слага кръст на тази историческа перспектива, като зачерква завинаги перспективите за обединение на всички българи. Нещо повече, от довоенните територии на България са отнети 11 хиляди квадратни километра. България губи своя излаз на Бяло море, Западните покрайнини – градовете Босилеград, Цариброд и Струмица, губи  Южна Добруджа с градовете Добрич,  Силистра, Балчик и Каварна. България е разоръжена, унижена и натоварена с огромни репарации, наброяващи колосалната сума от 2, 25 милиарда златни франка“, отбеляза историкът.

Според доц. Милен Михов Ньойският договор в съвремието се възприема като нещо отминало и забравено, но днес актуалните проблеми с Република Северна Македония, с българите, които не са признати там, всъщност се коренят в начертанията на договора.