Образование

Доц. Милен Михов дари 25 пана с биографиите на български офицери на НВУ

Изложбата е дело на македонския младежки клуб „Даме Груев”, обединил преди всичко студенти по история. Тяхната издирвателска дейност се случва с научната редакция на членове на Македонския научен институт в София. Експозицията бе експонирана за първи път в историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, впоследствие и на други места в страната. По инициатива на търновския историк доц. Милен Михов е изработено нейно копие, която той предостави на ръководството на НВУ „Васил Левски”. Тя вече е подредена като постоянно действаща изложба в Първи учебен корпус на висшето военно училище, където човекопотокът е най-голям и ще достигне до максимално много посетители.

В нея са представени биографиите на 25 български офицери, посветили живота си на борбите за национално обединение. Всички те са родени извън границите на тогавашна България. Десетки фотографии и факсимилета разкриват подвизите и житейските истории на всички тези национални герои. „Смятам, че мястото на една такава изложба трябва да бъде в НВУ „Васил Левски”, който е наследник на първото държавно военно, а и въобще висше училище в страната, което тази година чества 140 г. от създаването си”, заяви доц. Михов.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone