Коментари Култура

Доц. Миглена Прашкова: „Иконата трябва да бъде създадена с чисти мисли”

Днес православната църква почита свети апостол и евангелист Лука – първият християнски живописец. Верният спътник на св. Павел и автор на едно от четирите евангелия е покровител на всички художници и иконописци. От 17:30 часа днес в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” откриват Петото биенале на църковните изкуства.  „Днешният ден е особено важен за нас, това е и причината да изберем този ден за откриването на биеналето. Честит празник на всички колеги, на всички художници”, подчерта в интервю за Общинското радио доц. Миглена Прашкова, ръководител на катедра „Църковни изкуства” към Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

В Петото биенале на църковните изкуства участват близо 110 автори от три страни – България, Сърбия и Румъния. Представени са както икони, така и цялостни проекти за обзавеждане на храмове. В експозицията са включени и иконостаси, дърворезба, мозайки. Монументалните проекти на иконописците са представени чрез постери. „Постарали сме се да включим всички жанрове на изкуствата, свързани с богослужебната практика”, допълни Миглена Прашкова.

Две съпътстващи изложби – на специалността „Arta Sacra” в Букурещкия университет и на ученици от школи по иконопис в България, са включени в това издание на биеналето. Деца между 6 и 13 години представят свои икони в изложбата, информира още Прашкова. Това са ученици от СУ „Емилиян Станев” с преподавател Маргарита Рачкова, от Общинския детски комплекс във Велико Търново с ръководител Силвия Калоянова, от самоковското читалище „Младост” с наставник Иван Шуманов, от ателието „ВВ-АРТ” на Васко Василев от Севлиево и от Ателието по иконопис към храм „Св. Троица” с ръководител Зорница Иванова.

Другата експозиция – на Букурещкия университет, е посветена на 20 години от създаването на специалността „Arta Sacra”. Четвърт век пък отбелязва специалността „Църковни изкуства“ в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” тази година, припомни доц. Миглена Прашкова.

Една от основните цели на биеналето е да представи съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства. „Забелязвам, че много млади иконописци се стараят все повече да търсят нещо ново, да съставят нови схеми. Те се стремят да покажат непознати или малко познати на миряните светци. На нас ни е наложено схващане, че в иконописта всичко е установено, че е регламентирано изкуство. Всъщност не е точно така. Ние нямаме правила, които да са записани някъде. За да бъде едно произведение икона, то трябва да изпълнява своята функция. Ако църквата започне да го употребява като такова, то е икона, без значение на използваните средства. Все пак не бива да приемаме, че съвременните средства за възпроизвеждане на изображения могат да заместят иконата – че можем да печатаме, да тиражираме икони и те да бъдат такива”, заяви доц. Прашкова.

Най-важното, допълни тя, е да седнеш пред статива с чисто съзнание. „Това е процес, който изисква специална концентрация, пренастройване на съзнанието. Иконата трябва да бъде създадена с чисти мисли. Важно е да знаем, че винаги един иконописец духовно трябва да се подготви за тази работа, защото тя е специална, тя е извън реалния живот, тя е стремеж към съвършенството”, каза още Миглена Прашкова.

Петото биенале на църковните изкуства ще остане в залите „Рафаел Михайлов” до 18 ноември. Негови организатори са Община Велико Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Православният богословски факултет. Патрон на събитието е ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. „Това събитие не би могло да се случи без абсолютната подкрепа на Община Велико Търново, която е най-верният ни партньор”, акцентира Миглена Прашкова.

Какво още сподели тя – слушайте в предаването „Арт кафе” в 15:30 часа днес.