Политика

Доц. Иво Инджов: Няма да има изкушение за отлагане на изборите

Теоретично е възможно в рамките на Конституцията и законите парламентарните избори догодина да са през май, но мисля, че няма да има изкушение за удължаване на срока. Това заяви пред Общинското радио доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет и експерт по политически комуникации.

„По-опасно би било, ако има по-дълго отлагане на изборите под предлог, че не са доставени машините, че се обжалва тяхната доставка или пък заради невъзможност на управляващите да овладеят епидемичната обстановка.  Ако  се стигне до такова удължаване,  потърпевши ще са тези, които са на власт в момента, защото  те така или иначе търпят негативите – първо, от антикорупционните протести, след това от спорните мерки, взети за овладяване на епидемията и затваряне на определени бизнеси. Към всичко това ще се насложи  подозрението и недоволството на хората, че не могат да организират, както трябва изборите.  Затова мисля че няма да има изкушение за отлагане на изборите“, каза доц. Инджов.

По негови думи ГЕРБ и БСП макар и от различни изходни позиции губят електорална тежест и ще им бъде трудно да съставят правителство. „Дори една от двете партии да спечели изборите, а то най-вероятно ще стане така – няма да им стигне един допълнителен партньор, ще трябва да търсят трети. Това е много трудно“, коментира експертът.

Според доц. Иво Инджов заявките на извънпарламентарната опозиция за обединение в по-широк коалиционен предизборен формат са били прибързани. „Видяхме, че Слави Трифонов се дистанцира и каза, че тяхната партия ще играе самостоятелно на изборите. Има някакво противоречие в Демократична България. ДСБ и  „Да България“ дават противоречиви сигнали, но е факт е, че ще има  форми на сътрудничество  между извънпарламентарните партии за мониторинг на честността на изборите“, отбеляза университетският преподавател.