Коментари

Доц. д-р Теодора Калейнска: 2019 година ще е ключова за европейската интеграция

 Тя ще финализира един етап на спокойствие и консенсусни политики, смята доц. д-р Теодора Калейнска – ръководител на Европа директно във Велико Търново. През март догодина Великобритания ще напусне Европейския съюз. Не е случайно, че изборите за нов Европейски парламент са два месеца по-късно. Той ще е с 705 евродепутати. В сегашния техният брой е 750 плюс председател.

73-те места на Великобритания в бъдещия Европейски парламент ще бъдат преразпределени. 27 от тях ще са за страни-членки на Евросъюза. Останалите 46 ще се запазят като резерва, предвид факта, че започнаха преговори със страни-кандидатки за членство. България ще запази броя на евродепутатите си и те остават 17. Изборите ще са ключови за Европа. Беше разработена и т.н. Бяла книга за нейната бъдеща визия с пет сценария. Дебатите за новия бюджет в периода 2020-2027 година и изборите на Европарламент ще отговорят на въпроса каква Европа ще има – Европа на регионите или Обединена Европа”, коментира доц. д-р Калейнска. Тя припомни, че България е сред отличниците на предишните евроизбори с 35 процента активност. В повечето страни тя е била значително по-ниска. „Индикатор за криза на демократичното развитие е ситуация, в която малцинството взема решение вместо мнозинството“, каза още доц. д-р Калейнска.

Още по темата чуйте от доц. д-р Теодора Калейнска от ЕВРОПА ДИРЕКТНО във Велико Търново:

Ще се затвърдят ли позитивните нагласи на европейския гражданин в предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 година, коментира още доц. д-р Теодора Калейнска: