Коментари Култура

Дора Прангаджийска: Осиновяването е събитие, в което едно дете среща по различен начин своите родители

Да се излезе от стигмата на срама, неразбирането и дефицита на информация по темата за осиновяването. Да не се създава тайна, че детето е осиновено. През приказки и филмчета то от малко да разбере, че е нормално да живееш при едни родители, а други да са те създали. Това са част от съветите и препоръките, които дава психотерапевтът Дора Прангаджийска, член на Българската асоциация „Осиновени и  осиновители“. Тя ще пристигне във Велико Търново, да се включи заедно със свои колеги и съмишленици в Националните информационни седмици за осиновяването, които ще преминат и през нашия град. Срещата е в 17 часа в петък, 5 октомври, в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Повече за нея прочетете тук.

Фокус на тазгодишната дискусия, която се организира в 15 български града, е необходимостта от промяна на чл. 105 от Семейния кодекс, касаещ възможността на осиновения човек да знае своя биологичен произход. „Днешният родител е изключително информиран, интересува се и се консултира със специалисти по темата. Родителите от миналото, без да слагам етикети, често отсъстват в момента, в който порасналото вече дете пожелае да научи за своя биологичен произход. Апелирам днешните родители – бъдете до детето си в този момент. То има нужда да има до себе си човек, до когото да се опре. За съжаление аз работя с възрастни хора, които късно са научили, че са осиновени. Тогава настъпва една криза на идентичността – да не знаеш от къде си, какъв си, имаш ли кръвни роднини… Тези хора имат нужда да преживеят тази травма и да извървят пътя от гнева към прошката. Аз изпълнявам тази функция да им помогна, но тя е заместваща”, коментира в интервю за Общинското радио Дора Прангаджийска.

Именно пътят към прошката е главен герой в книгата й „Благодаря ти, мамо!”. Тя ще бъде презентирана по време на дискусията заедно с филма „Триъгълник от любов”. Трите страни – на осиновения, осиновителя и биологичния родител, са представени чрез разкази от първо лице. В лентата своето място намира и разказът на биологична майка, която среща дъщеря си по време на снимките. Книгата „Благодаря ти, мамо” пък запознава читателя с поредица от лични истории. В изданието са поместени и интервюта на журналиста Бела Чолакова. „За да е в хармония със себе си, човек трябва да намери в себе си прошката и благодарността. Именно през преживяванията на всеки един от нас, ние стигаме до хората и така те ни разбират по-добре. И ни вярват. Дискусиите, които организираме в страната, са изключително емоционални. Ние, участниците, говорим много открито по темата, и това дава възможност на хората от залата също да говорят искрено. Някои от тях не са споделяли преди това преживяванията и чувствата си пред никого. Попадайки в такава среда, те се отпускат и започват да говорят”, допълни Прангаджийска.

По думите на психотерапевта, осиновяването е събитие, в което едно дете среща по различен начин своите родители. То дори си има име – нарича се „Щъркелов ден”. Денят, в който детето среща своите родители. Той се превръща в празник, а самият акт на осиновяването – едно събитие, за което се говори още от самото начало. Препоръка, давана от Съвета по правата на човека на ООН – за въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход.

снимка към публикацията: личен архив на Дора Прангаджийска