Любопитно

Домат от Перу с цвят на праскова си отгледа великотърновецът Роман Рачков

Градинска праскова от Перу си отгледа тази година великотърновският агроном – консултант и председател на председател на Българска асоциация за биологичната растителна защита Роман Рачков. Интересното в случая обаче е, че това е сорт домати. С цвят на праскова и високо съдържание на желязо и витамин В5. Изследванията показват, че сока му понижава холестерола. Със сигурност и следващата година ще го включа в селекцията си, пояснява Рачков.

Не съм привърженик на тезата, че българският домат е най-вкусен. Вкусовите качества се определят повече от сорт и  генотип, отколкото на база географско разположение. От години наред не садя от български сортове, експериментирам със сортове от Испания, Франция, Италия, Гърция. Те са устойчиви на болести, неприятели. Те са стари нехибридни сортове, дългогодишна селекция. Този с цвят на праскова е стар местен перуански. Смятам, че домата е лесно за отглеждане култура, устойчива. Добра салата се прави от него, и като вкус, и цветово е нестандартно. Има си перфектен вкус на домат. Наситен доматен мирис и вкус, жълтите сладнят дори”, разказва агрономът.

Поръчва семената от колеги или от ген банки. Неговите видове домати с най-различен цвят – от зелено, жълто, червено до тъмно виолетово, а по форма – продълговати, кръгли или от миниатюрните чери домати до 1 кг. Средно големите са  700-800 грама. Има такива, които се отглеждат с кол и без кол. Пълно разнообразие цари в градината на Рачкав, защото обича да експериментира. Хоби поне от 7-8 години.

Има твърде много сортове. Интересни са ми. Тези старите са от 100 години селекция, нехибридни сортове. Те са част от нематериалното културно наследство на човечеството. Според мен човечеството за в бъдеще  ще премине към генно модифицирани култури и хранене с протеин от насекоми, за да се изхрани пълноценно. Ще има, както има неравенство в материалното положение, така и при консумацията на храни – по-биологични и ГМО„, обобщава Роман Рачков.

Кремена Крумова – Попова