Култура

Документалният филмов маратон на КинеДок започва тази седмица

Прожекциите на документално кино от Европа, организирани от  КинеДок, стартират тази седмица. Първият филм е „Свидетелите на Путин“ и ще бъде представен на 24 октомври от 19,00 часа в ТАМ. Лентата е създадена миналата година и е продукция на 3 държави- Унгария, Чехия и Русия.

Събитията във филма започват да се развиват на 31 декември, 1999 г., когато новият президент на Русия встъпва във власт. Този уникален филм проследява отблизо операция „Наследник“, в резултат на която Русия има нов президент, който управлява страната и до днес. Главните действащи лица са Михаил Горбачов, Борис Елцин, Владимир Путин и руския народ, който, както обикновено, е безгласен свидетел на собствената си съдба.

Филмът е представян на редица международни форуми, част от които са:  Grand Prix в Fipadoc – International Documentary Festival;Grand Prix в Stockholm International Film Festival ; селекции в ИДФА (Амстердам), Торонто, Берген, Цюрих, АФИ – Лос Анжелис, Корк, Док Лайпциг, BFI – Лондон, Лийдс и др.

Режисьор на лентата е Виталий Мански. Той е сред водещите фигури в руското документално кино. Основател на руския международен фестивал за артистично документално кино ArtDoc Fest. Режисирал е повече от 30 филма и е продуцент на над 200 проекта. Филмите му са участвали и са печелили награди на някои от най-престижните филмови фестивали в света. Популяризира документалното кино в руските телевизии и създава различни документални поредици в различни телевизионни канали в Русия.