Култура

Документална изложба, посветена на паметника „Шипка”, откриха във Велико Търново

Изложбата „80 години паметник на свободата на връх Шипка” откриха днес в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Документалната експозиция се организира съвместно с Националния парк-музей „Шипка”, библиотеката и Държавния военен архив във Велико Търново, и е посветена на Националния празник трети март.

Изложбата разказва историята на Паметника на свободата.В нея са включени архивни документи, снимки и издания, посветени на мемориала. Идеята за изграждането на паметника се създава още от времето на Учредителното събрание. След това се създава комитет, който да работи по идеята. Привличат се архитекти и скулптури, осигуряват се средства. „Средствата за изграждането му са събирани като доброволни дарения от целия народ, а своята лепта дават различни хора, в това число и най-обикновените”, припомни пред Общинското радио Светлин Радев, директор на Държавния военен архив във Велико Търново.

Докато се стигне до изграждането на паметника „Шипка”, се преминава през различни перипетии. Сред интересните моменти, илюстрирани в експозицията, е поставянето на основния камък на мемориала през 1922 г. Изложбата разказва още за изграждането, официалното откриване и освещаването на паметника, както и за консервационната и реставрационната дейност. Включени са и няколко документа, свързани с узаконяването на паметника като държавен имот, допълни Радев. Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” е предоставила издания от фонда си, посветени на паметника „Шипка”. Експозицията ще остане в централната сграда на библиотеката до 9 март.