Култура

Документалната изложба „Българската Независимост“ е подредена в Регионалната библиотека

Документална изложба „Българската Независимост“ бе открита в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново. Тя гостува за втори път в старата столица. Продукт е от проект, с които Държавна агенция „Архиви“ участва в отбелязването на 100-годишнината от обявяването на Независимостта.

Експозицията представя 225 документи и снимки, съхранявани в Централния държавен архив, Софийския държавен архив, Държавния военно-исторически архив и различните държавни архиви в страната. Подредени в хронологичен ред и тематично, документите проследяват най-важните моменти от сложните ходове на българското правителство и дипломация в условията на Балканската криза по обявяването и признаването на Българската независимост. Безспорно място в експозицията заема Манифестът на цар Фердинанд І за провъзгласяване на Независимостта, съхраняван в Централния държавен архив.

Изложбата включва множество телеграми, рапорти, снимки, писма и други документи от български дипломатически агенти за отзвука на събитието сред Великите сили и в съседните балкански държави. Ще остане подредена във фоайето на Регионалната библиотека до 28 септември.

Изложбата „Българската Независимост“ е експонирана на постери, което позволява тя да бъде видяна в много български градове, както и в чужбина. Досега е представена в София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Габрово, Ловеч, Разград, Силистра, Добрич, Видин, Враца, Бургас и др. градове в страната. Гостува и в Скопие, Виена и Москва.