Денят Коментари

Доброволци призовават да подадем лапа на изоставените животни

100 кучета и 22 котки. Толкова са животните, за които се грижат Валя и Венци – добродушни и благородни възрастни  хора, които продават апартамента си, за да си купят къща на село, в която да отглеждат кучета и котки. Каузата им подкрепят доброволците от „Шаро БГ” – неправителствена организация, съставена от четирима души. Те поддържат страницата във Фейсбук и търсят всякакви начини, за да помогнат на Валя, Венци и всяко едно от четириногите, които са под тяхната опека. Да бъде създадено общество с хора от всяка точка на света, обединени от обичта към животните и жаждата да им се помага – кой с каквото може, е каузата на всеки един от тях. Сред начините, по които може да се случи това, е така нареченото виртуално осиновяване. За дейностите, с които се ангажира фондация „Шаро – подай лапа на изоставените”, ни разказа нейният изпълнителен директор Вероника Янева.

„Нашата кауза е да ограничим популацията на бездомни животни. Мнението ни е, че те идват главно от домашно развъждане. По селата основен проблем е  този, че домашните кучета не са кастрирани и два пъти в годината се изхвърлят котила, и това се случва навсякъде! Втората ни цел е да направим приют, който да отговаря на всички европейски стандарти, за да могат животните да бъдат социализирани”, посочи пред Общинското радио Янева.

С Валя и Венци за първи път се среща една от настоящите доброволки във фондацията. Годината е 2013-а. Веднага след това момичето пише публикация във Фейсбук, а резултатът е, че  много хора се отзовават на молбата за помощ. Но всяко чудо – за три дни. След това идва затишие, хората отново забравят за стопаните,  а бройката на животните, за които се грижат те, набъбва драстично. През 2015 година идва моментът, в който четирима души решават да направят легитимна и прозрачна пред целия свят организация, с помощта на която хората да помагат и да знаят къде отиват дарените средства. Така се ражда „Шаро – подай лапа на изоставените”.

Хора от цял свят могат да помогнат на възрастните Валя и Венци, които живеят в село в община Сливница, на 35 км от столицата. Вероника Янева не иска да ни сподели точно как се казва населеното място, в което се намира къщата им, тъй като не са един или два случаите, в които срещат недоброжелателни реакции от страна на хора, които просто не ги разбират. Всяко едно от животните, за които се грижат те, е кастрирано, ваксинирано, има чипове и паспорти.

Виртуално осиновяване – това е една от инициативите на „Шаро”. „Даваме възможност на хората, които нямат физическа възможност, да поемат грижите за храната и обезпаразитяването на животните като месечна издръжка. Условието е всеки един от осиновителите да поема медицинската грижа за кучето или котката, в случай че има нужда”, поясни Вероника Янева.

В сайта на фондацията са посочени телефоните за връзка и начините, по които може да се помогне на нуждаещите се. А хората, които искат да подадат лапа на изоставените, са много. Защото добротата повлича след себе си доброта. Дано!