Здравеопазване Социални дейности

Доброволци оживиха старата столица в месеца за борба с рака на гърдата

С групова разходка до емблематичния Еко-стадион Пишмана се отбеляза световният месец за борба с рака на гърдата. За включването на всеки от доброволците, местен работодател дарява 10 евро за кампанията Race for the cure и фондация „Победи рака“, която организира безплатни профилактични прегледи.

„Включваме се в поход в подкрепа на европийската инициатива Race for the cure за трета поредна година. Освен набирането на средства за прегледи и профилактика на рака на гърдата, тя цели да повиши осведомеността за причините за възникването на това заболяване и да акцентира върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване. От стартирането на кампанията в България до момента са прегледани над 3400 жени в 17 града от 14 общини в България.“

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обявява рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. В България над 4000 жени, които са нечии майки, сестри, дъщери всяка година започват най-тежката борба – да запазят живота си.

Мнението на специалистите е, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Според данни на Министерство на здравеопазването, сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др. Важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде лекувано. Затова препоръката на онколозите е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори и симптомите, както и да се провеждат редовни профилактични прегледи при специалист.