Любопитно

Доброволката Катерина – повелителката на кучетата и красивите думи

Повечето хора няма да стъпят в приют. Повечето кучета няма да излязат от него. Тъжно място, безспорно. А тъжните са онези, за които не стигат доброволци и при които не са дошли хората, които се страхуват да не се натъжат … Това, приятели, е Пипа. Можете сами да видите в очите й, че напоследък малко е изгубила надеждата си. Тя е добро, умно, кротко и голямо момиче с доста голямо сърце. Бихте ли зарадвали Пипа?

Коди е едно от кучетата от Пишманската глутница,което дойде в приюта нарочено за агресивен звяр. Истината обаче…..е съвсем друга, както може сами да забележите – и то не само в погледа, молещ за обич. Ако дойдете да се срещнете с него, ще се уверите, че той е преди всичко едно любвеобвилно, средно на ръст момче,което явно не е разбрано от нас, човеците до този момент и очаква с огромно нетърпение съдбата да му се усмихне и да докаже на света, че заслужава шанс. Вие бихте ли му го дали?

Днес ще Ви запознаем с Лия – тя е от групата на „сървайварите“, преборили коварната болест парвовироза. Лия е родена в края на месец юли в областта на Великотърновската болница. Тя е една борбена и оправна госпожица, която вече е преживяла много и въпреки това обожава да играе – като всяко едно кутре, и въпреки, че е дребничка, никак не отстъпва на братчетата си. Лия очаква да спечели и сърцето на някой от Вас, защото определено е свикнала да побеждава. Вие бихте ли отказали на тези очи?”.

Това са само малка част от красивите думи за кученцата във Фейсбук страничката – „Осинови от Велико Търново” на Общинския приют за безстопанствени четириноги във великотърновското село Шемшево.

Пише ги Катерина Косева. Тя е на 22 години и е от Велико Търново. Учи в Аграрния университет в Стара Загора в специалност – ветеринарна медицина, вече 4-ти курс. От 4 години тя е доброволец в Приюта. От известно време прави снимки на четириногите и ги описва в страничката на институцията във Фейсбук по най-чаровния и приятен начин, с цел те да си намерят осиновители и нов дом.

Като доброволец помагам за социализацията на кученцата, грижа се за тях, разхождам ги с приятели. Понякога помагам и при лечението на някое, преглеждам ги. Снимам ги и определям какъв характер имат. Могат ли да бъдат осиновени. И може би най-вече, какво семейство ще е подходящо, защото не всяко куче е подходящо за определено семейство. Аз съм много привързана към всяко едно от кучетата в Приюта. Всяко куче ме грабва, дори и най-страшните, както се смята. Няма разлика в тях, всяко заслужава да получи дом и семейство. Като прекараш повече време с тях, нещата се получават, всичко идва от вътре. Преди три години от Приюта си осинових куче. Обикновено е. Съжалих го, защото никой друг нямаше да го вземе. Той е едър като размери, има плашещ вид, всява респект. Най-вероятно не го чакаше нищо добро, че и за пазач не става, милият. Имам и котка у дома. Нямах никакви проблеми с него при възпитанието му”, разказа за Общинското радио Катерина.

Добрата новина е, че благодарение на нейните усилия се увеличиха осиновяванията в Приюта. За 2 месеца 15-20 животинки са си намерили нов дом и нови стопани, което не е никак малък брой, за капацитета на институцията, допълва момичето.

У нас все още има хора, които не приемат безпородистите животни, смятат ги „втора ръка”. Предпочитат да е от определена порода. Аз съм доста позитивна в тази насока. Но забелязвам, че вече има хора, деца дори,  които проявяват интерес към страничката във Фейсбук, други пък задават въпроси, трети идват на място. Любовта към животните ме накара да уча за ветеринарен лекар. От малка съм израснала сред животни. Винаги у дома е имало домашен любимец. Понякога смятам, че те заслужават повече от хората да получат шанс за помощ“, заключава 22-годишното момиче, бъдещ ветеринарен лекар.

снимка – личен архив Катерина Косева

Кремена Крумова – Попова