Денят

Днес църквата почита Св. Николай Софийски

Свети великомъченик Николай Софийски е един от най-големите светци на България.
От мощите му са останали съвсем малки частици, тъй като след като е бил убит, тялото му е било изгорено. В края на 70-те години на XX век мощехранителницата заедно с мощите на светеца е била открадната от храма, посветен на светеца. Тогава църковното настоятелство на храм „Св. София“ подарило пазената там частица от светите му мощи на храм „Св. Николай Софийски“.

Известно е, че св. Николай Софийски е роден в Янина (сега в Гърция). Бил благочестив и с честния си занаят на обущар прекарвал дните си. Дошъл в София, Николай започнал добре да печели, като не забравял обичая си да посещава бедни и затворници и да раздава милостиня. Гражданите на София го обикнали и го свързали със законен брак, за да го задържат при себе си завинаги. Но и турците му завидели и Николай трябвало да бяга в Румъния, гдето го взел в своята гвардия влашкият войвода Мирчо. Обаче жестокото отношение на войводата към своя православен народ скоро го отблъснало, а любовта му към съпругата и децата му го заставила да се върне обратно в София. Тогава той бил на 45 години. Когато дошъл в София, заради неговите качества бил забелязан от местните турски големци и на няколко пъти бил принуждаван да приеме тяхната вяра. Веднъж те го поканили на обяд, сложили в питието му приспивателно и като заспал го обрязали по мюсюлманския обряд. Когато се събудил Николай избягал и не излизал от вкъщи цяла година. Турците го поканили да посещава джамията. Той твърдо отказал. Веднага бил арестуван и подложен на тежки изтезания, които продължили повече от година.

На съдебното заседание съдията обявил, че смята праведника за невинен. Въпреки това тълпата го извела извън тогавашна София при местността „Юч бунар“ („Три кладенци“), където бил убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му било пренесено на гробището, наречено „Търницата“ и изгорено, а пепелта – разпиляна, за да не остане никакъв спомен от него. Въпреки това, едно момче успява да събере частици от неговите мощи и благочестиви християни тайно ги погребали. Скоро след кончината на св. Николай Софийски Средецкият митрополит Яков обявил канонизацията му на специално свикан за целта събор.

 

В градинката между улиците „Пиротска“ и „Опълченска“ в София днес се извисява красивият храм, посветен на светия мъченик, който е един от най-големите храмове в България. Той е бил издигнат по проект на архитект Антон Торньов и на 3 декември 1900 е бил осветен.