Денят

Днес почитаме Св. вмчца Екатерина – закрилница на майките

На 24 ноември Църквата почита паметта на Св. вмчца Екатерина. Тя се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост.

Славата на тази мъченица била велика и в древността. Тя се счита за една от най-образованите жени на своето време.  Павла, знаменита римлянка, основала манастира във Витлеем през 386 г., посветила храма в него на св. Екатерина.

По сведения на св. Епифаний, светата мъченица била родена на остров Кипър, в Саламинската планина, в неговата епископия, и оттук заминала в Александрия. Тя обходила светите места в Йерусалим, като пред яслите във Витлеем дала обет за девство и получила пръстен от Христа.

На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия. Св. Екатерина почитат дори някои от езичниците, например задбайкалските монголо-буряти. У нас е считана за закрилница на майките.

Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.

Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата. Екатерина се е срещнала с тогавашния император и се опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните.

Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело.

Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 г.

Легендата разказва още как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VІ век римският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“. У нас празника се свързва с това, че тя е покровителка на майките.

По повод празника, жените приготвят пресни питки, които мажат с мед и раздават на близки хора за здраве и благополучие.

Днес честитим имения ден на всички с красивите имена Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина и Катрин.