Денят

Днес почитаме паметта на Света Васа Солунска

Православната църква днес почита паметта на Света мъченица Васа Солунска.

 

Васа била съпруга на езически жрец. Тя тайно изповядвала християнски религиозни убеждения и успяла да възпита и децата си в духа на християнството.

 

По време на гоненията, организирани от император Максимиан, нейният съпруг лично я предал на властите и присъствал на организирания срещу света Васа и синовете й съдебен процес. Децата на света Васа приели мъченическа смърт – те били обезглавени пред очите й. След това и светицата била подложена на изтезания и впоследствие била осъдена на смърт чрез посичане с меч. Смъртната й присъда била изпълнена на о-в Алон, недалеч от Кизик, Мраморно море.

 

През 430 г. в Халкидон съществувала църква, носеща името на света мъченица Васа. През 1914 г. Василий Латишев публикува нейното пространно житие.

 

През 1848 г. света мъченица Васа Солунска е изографисана от Захари Зограф в католикона на Троянския манастир, а през 1849 г. я изографисва отново сред българските светци на южната страна в католикона на Преображенския манастир. Схематично изображение на света Васа Солунска се намира и в църквата „Свети Никола“ в с.Тополница, Дупнишко.

 

Паметта на светицата се почита на 21 август.