Денят Здравеопазване

Днес е Световен ден на недоносените деца

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца. Световната статистика сочи, че едно на всеки 10 новородени се ражда недоносено. Над 15 млн. бебета се по света се раждат преждевременно всяка година, а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн. бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения.

България също е част от тази статистика, като има региони, в които преждевременните раждания са над 17 % или над 6 000 бебета годишно. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства.

Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания.

Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр.

Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв. на ден.

Сред проблемите у нас е и липсата на достатъчно персонал в неонатологичните отделения.

Тази тревожна статистика е причината да съществува Световен ден на недоносеността – 17 ноември.

Ден, в който вниманието да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца.

Но за да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените – е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.