Денят Здравеопазване

Днес е Световен ден на зрението

На 13-ти октомври отбелязваме Световния ден на зрението – международен ден за информираност, който се провежда всяка година, за да обърне внимание на заболяванията свързани със зрението и важната роля на регулярните прегледи при превенцията им. Според Световната здравна организация около 2,2 милиарда души в световен мащаб имат увредено зрение, като при 1 милиард, или почти половината, от тези случаи е имало възможност за предотвратяване на увреждането. Данни на Международна агенция за превенция на слепотата сочат, че през 2020 година хората в България с нарушено зрение са 1,3 милиона, а 20 000 от тях със слепота.

Повечето хора с увредено зрение и слепота са на възраст над 50 години, но загубата на зрение може да засегне хора от всички възрасти. Сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота са катаракта, макулна дегенерация свързана с възрастта, глаукома, диабетна ретинопатия. Макулната дегенерация свързана с възрастта е третата най-честа причина за слепота в света и водещата причина в страните с по-високи доходи и застаряващо население. Приблизително 5% от слепотата в световен мащаб се дължи на макулна дегенерация свързана с възрастта, а през 2020 година 196 милиона души са страдали от заболяването.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта има две форми – суха и влажна, като и двете засягат макулата – частта от окото, отговорна за централното зрение. Хората, страдащи от заболяването срещат трудности при ежедневни дейности като четене, шофиране, разпознаване на лица. При около 10% до 15% от хората със суха форма, състоянието прогресира до влажна макулна дегенерация, свързана с възрастта. Заболяването се характеризира с растеж на абнормни кръвоносни съдове – процес, наречен ангиогенеза. Тези абнормни съдове пропускат течност и кръв, което може да доведе до образуване на подобни на мехурчета джобове в макулата. Тези мехурчета изкривяват образа, така че правите линии изглеждат изкривени. Пациентът може да вижда тъмно петно или различни петна в центъра на зрението. Влажната макулна дегенерация може бързо да прогресира и да увреди макулата, причинявайки загуба на централно зрение. Затова редовните очни прегледи са от изключителна важност за хората с риск от развитие на макулна дегенерация.