Денят Здравеопазване

Днес е Световен ден за борба с рака

На 4 февруари 2000 година в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и Решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания – откриване, лечение и превенция.
Оттогава, всяка година, на този ден, се организират множество кампании под егидата на Международния съюз за борба с рака (UICC), обединяващ 280 организации за борба с рака в над 90 страни.
Раковите (онкологични) заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта. Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще умрат от онкологични заболявания. Затова Световната здравна организация (СЗО) започна да разработва глобална стратегия за борба с рака.
В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя диагнозата рак.
Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак, особено сред възрастните хора.
Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими, чрез следните прости профилактични мерки:
– Спрете употребата на тютюн и избягвайте излагането на вторичен тютюнев дим
– Въведете лимит на консумацията на алкохол
– Избягвайте прекомерното излагане на слънце
– Поддържайте здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражняване на редовна физическа активност
– Ходете редовно на профилактични прегледи