Денят

Днес е Международният ден на левичарите

На 13 август се чества Международният ден на леворъките, а начало на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките. Левичарите са тези хора, които използват основно лявата си ръка при извършването на повечето дейности. Всъщност ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точен индикатор, защото някои левичари пишат с дясната ръка, но използват лявата за повечето други дейности.

Около 10% от населението на земята е от левичари. Счита се, че има повече мъже левичари, отколкото жени (5,24% мъже, 4,76% жени). Интересен факт е, че левичарите имат предимство на боксовия ринг заради позицията на водещата им ръка, която става дясната.

Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете. Мозъкът на десничар е по-специализиран, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. Специализацията е много по-малка при мозъците на левичарите. Левичарите се възстановяват от удари по-бързо от десничарите, тъй като левичарския мозък не се разделя толкова и не си специализира способностите.

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 г. обаче разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Дали детето ще бъде левичар всъщност зависи от нивото на тестостерон при родителите. Тези, които са с по-високи нива на хормона, имат по-голям шанс да имат дете левичар.

Сред най-известните левичари са Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория, Джон Кенеди, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и Робърт Де Ниро.