Денят

Днес е Международен ден на мира

Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международен ден на мира през 1981 г. по инициатива на Коста Рика. До 2002 г. той се чества в деня, в който започва работата на годишната сесия на Общото събрание на ООН – обикновено третия вторник на септември. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като ден на мира и ден без военни действия. След първото честване на 21 септември през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.

Всяка година до страните-членки се разпраща вербална нота, която ги насърчава да отбележат деня. През последните години в тази нота Секретариатът на ООН се ангажира да окаже подкрепа на страните-членки “като работи съвместно с тях за предприемането на стъпки за насърчаване спирането на огъня в местата на конфликти и да окаже подкрепа на дейности, които ще спомогнат за повишаване популярността на този международен ден”.
Всяка година на 21 септември в централата на ООН в Ню Йорк генералният секретар и председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с “мирните ООН-посланици” участват в специална церемония, включваща биенето на Камбаната на мира. Тази камбана, която е направена от монети от 60 различни държави, е подарък от Сдружението за ООН на Япония и се намира в Западната дворна градина на сградата на Секретариата на ООН в Ню Йорк.

Всяка година в 10 ч. сутринта Генералният секретар на ООН държи реч пред Камбаната, преди да я удари. Следва минута мълчание. В 15 ч. сесията на Общото събрание на ООН започва с едноминутно мълчание по случай Деня на мира.

В много страни различни организации, граждански групи и училища отбелязват деня с церемонии и различни мероприятия.