Денят

Днес е Международен ден на бирата

На 2 август светът празнува Международния ден на бирата. Това е третата най-популярна напитка след водата и чая.

Любопитен и малко известен факт е, че слабо-алкохолната напитка датира своето съществуване още от 9500 г. пр. Хр.

 

Думата „бира“ идва от латинското“бибере“, което буквално означава „пия“. Повечето славянски народи са приели думата „пиво“, която най-точно описва характеристиката на питието – кехлибарена течност.

Интересен факт е, че според някои източници, за родина на напитката се считат древните земи на Месопотамия. За това свидетелстват старинни глинени маси, които са представлявали вид пивоварни. Още по-любопитен факт е, че в древните пивоварни най-вероятно пивоварите са били жени.

Биреният занаят е бил единствената професия, която е била под закрилата на различни Божества.

 

Бирата е била неизменна част и от хранителните навици на фараоните в Древен Египет.

Съществуват праисторически доказателства, за първобитни пивоварни датиращи още през 5400 г. пр.н.е. в Шумер (Южен Ирак). Технологията при древните шумери е била използвана главно като начин за запазване на излишъка от зърно, а не като способ да произвеждат бира.

 

В днешно време, в много европейски държави все още се следват пивоварните традиции, датиращи от най-ранните исторически записи.

Бирата е особено важна напитка в страни като Белгия, Германия, Австрия, Ирландия, Обединеното кралство, Франция, Скандинавските страни, Полша, Чешката република, Испания и други, които имат силни и уникални пивоварни традиции с тяхна собствена история, характерни методи за варене, и стилове на бира.

 

Определено, щом стане дума за бира, в съзнанието ни изниква Германия.

Пивоварните традиции там, множеството различни вкусови качества, правят Германия една от първенци по консумация на пивото.

Проучванията показват, че 80 % от населението са активни консуматори на пивото като годишно всеки от тях изпива средно около 7000 литра.

Следва Белгия със средна консумация от 5700 литра. На трeто място е Ирландия с 5200 литра.