Денят

Днес е Международен ден на авиацията и космонавтиката

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Решението за това през 1969 г. взема Международната федерация по авиация, а датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин.

Гагарин излетя и направи с кораба „Восток“ една обиколка около Земята в 06:07 по Гринуич или 09:07 по московско време Юрий. Целият космически полет, продължил 1 час и 48 минути остава завинаги в историята на космонавтиката.

През настоящата година се навършиха 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Той се състоя на 10 април 1979 година, в 20:34 московско време от комсмодрума в Байконур, където в орбита около Земята излита космическият кораб „Союз-33″. На борда му –трима космонавти, сред които първият българин, напуснал пределите на Земята.
Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита, роденият в Ловеч космонавт прави 31 пълни обиколки около нашата планета.