Здравеопазване

Дишайте сол за здраве

Първата във Велико Търново Солна стая предстои да се открие скоро.

Халотерапията, както се нарича лечението в нея, влияе върху различни заболявания, подобрява имунитета и повишава тонуса на тялото. Оказва благоприятно действие и върху всички респираторни заболявания на дихателните пътища, както и върху различни кожни заболявания. Чрез модерна технология (халогенератор) в солната стая се създава терапевтичен микроклимат близък до този в солните пещери, боровите гори, както и на морския бряг. Въздухът в стаята е богат на микроелементи, 80% от които се съдържат в кръвната плазма на човешкото тяло.

Ефективността на лечението със сол се дължи главно на две причини: солта има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие (установено е, че средата в солните стаи е 3 пъти по-стерилна дори и от най-чистата хирургическа зала), има и естествената способност да излъчва отрицателни йони, с което се наутрализира положителния заряд в телата ни. Положителните йони се излъчват от всички електроуреди, с които сме заобиколени ежедневно, създаващи т.нар. електросмог. Те се натрупват в организма, при което нарушават естествения баланс на йоните. Последствията са влошено здраве, силна умора, безсъние, стрес, раздразнителност.

В солната стая сеансът за възрастни трае 40 мин, а за деца 20 мин. В зависимост от възрастта на клиента и естеството на заболяването, зависят и броя на посещенията: 4-30 посещения.
Също така се препоръчва да се повтаря лечението 2-3 пъти годишно.

Идеята за Солната стая дойде съвсем спонтанно. Откриха ми дихателен проблем. И реших, че след пиене на лекарства и дълго време на прием на антибиотици, това е единствената опция да се почувствам подобрение. И пробвах с нетрадиционна медицина. Почувствах облекчение. А и виждайки деца с такива проблеми, решихме че ще помогнем най-вече на тях”, заяви за Общинското радио Надежда Горанова, управител на Солната стая във Велико Търново. Тя поясни, че ще обявява свободни дни на Фейсбук страница си за безплатни посещения. Така всеки може да опита и да почувства положителното влияние на халотерапията, а след това да си закупи и ваучер за продължаващо лечение.

Солната стая е най-модерната процедура в спа и уелнес центровете. Тя е широко разпространена в Европа, а вече и в България. Смята се, че тръгва като лечение от Полша. Разпространено е в Канада, Русия, Австрия, Унгария.

Кремена Крумова – Попова