Икономика

Дискусия за туризма организира БТА във Велико Търново

Велико Търново бе преоткрит като дестинация по време на пандемията от ковид-19. Той продължава да е привлекателен за наши и чужди туристи. Затова продуктът, който им се предлага, трябва да се усъвършенства. Необходимо е включване както на историческите, местните дадености и богатата културна програма в старата столица, така и на близки до нея възможности  на минерални извори за СПА отдих и релакс за идването на още повече посетители. Целта е те не  само да се възползват от обектите й, но и да остават да нощуват в града и района. Около това се обединиха в изказванията си  участниците в дискусия на тема „Туризъм“, част от проекта на БТА „Български гласове за Европа“. Тя събра в пресклуба й във Велико Търново депутати, представители на местната власт, на Регионалния исторически музей, на туристическия бранш.

През 2021-а ръстът на посетителите в обектите на Велико Търново е над 30 процента спрямо предходната. След спада в трудната 2020 пандемична година, туристите отново се връщат в старата столица.  „Делът на туризма и свързаните с него услуги в БВП на община Велико Търново е 47 %. За старата столица туризмът е един от стълбовете на икономиката й. За успешното му развиване в новите условия е необходимо олекотяване чрез двустранни съседски спогодби на влизането и излизането от държавите, както и на буферен период за бранша след затягане на мерките. Ускоряване на ваксинацията, прилагане без двоен стандарт на зеления сертификат ще дават гаранции при посещенията на туристите за безопасна среда. За успешното развитие на туристическия бранш в региона е важно ускоряване на важните инфраструктурни обекти – скоростният път Русе – Велико Търново, изграждане на АМ „Хемус“, тунелът под Шипка. От значение ще е и реалното използване на концесията за летището в Горна Оряховица. Отварянето на новите оперативни програми и планът за възстановяване от пандемията ще даде възможности за реализиране на нови проекти в бранша.

Предстои обновяване на мултимедийния посетителски център, реконструкция и модернизация на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, развиване на Трапезица с нови обекти и улесняване на достъпа до хълма, проучване на Момина крепост. Важен аспект в работата на Община Велико Търново е опазването на старите сгради. След разговори със собствениците, над 70 вече са с обновени фасади или изцяло реставрирани, а с още 180 собственици на такива обекти разговорите продължават“, сподели Нелина Църова – директор на дирекция „ Култура, туризъм и международни отношения“ в Община Велико Търново.  Тя припомни, че мостът към туризма в старата столица е и богатият й културен календар.   А генералният директор на БТА – Кирил Вълчев, обяви, че агенцията ще съдейства фестивалът „Сцена на вековете“ да стане балкански, като в него участват оперни спектакли от съседните страни.

В хибридното събитие се включиха онлайн евродепутатите Ева Майдел и Цветелина Петкова, а колегата им Петър Витанов сподели мнението си за развитието на туристическия бранш у нас и в старата столица в залата на пресклуба на БТА във Велико Търново. Според Ева Майдел в периода на пандемията секторът на туризма трябва да се реорганизира. Все по-важно значение придобива и ще има вътрешният туризъм, затова може да се обмислят възможности за поощряването му чрез система от ваучери за туристи, които избират местен туризъм, необходима е още интеграция с транспорта. Нужно е опростяване на правилата за визи,  Европа да е по-предвидима и устойчива за туризма и бизнеса. А той е изключително важен, защото в някои държави е 20% от БВП на страните.  И докато преди браншът у нас е бил над 14%, в периода на пандемията делът му пада под 10 % от БВП.

Ковид пандемията показа, че в сектора трябва да се промени фокусът. В челните места излиза културният и историческият туризъм, което е голям шанс за Велико Търново. Областният управител Людмила Илиева припомни реализираните в региона проекти и призова пандемията да се използва като възможност за оптимизиране на туристическия продукт. В дискусията тя обеща да проследи и изпълнението на концесията на летището в Горна Оряховица, за да може в региона оптимално да се използват в туристическия сектор възможностите както на автомобилния и жп-транспорта, така и на въздушния. Неин приоритет ще бъде и разкриване на филиал на Националния институт за недвижимо културно наследство във Велико Търново, което ще улесни съхраняването на стария град.

Историкът и общественик проф. Пламен Павлов подчерта, че няколко музея в България – във Велико Търново, Пловдив, Варна и Шумен трябва да имат по-особен статут. Той посочи, че Старата столица, Горна Оряховица и Лясковец следва да бъдат разглеждани като агломерация, а хармонията между история и природа дава допълнителен туристически потенциал на региона.

Специална държавна издръжка е необходима за археологическите резервати, каза директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.

Дискусията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“ във Велико Търново е четвъртата, организирана от БТА в рамките на инициативата й „Български гласове за Европа“ в партньорство с Европейския парламент.