Образование Община

Дипломира се четвъртият випуск на филиала на Варненския МУ във Велико Търново

 24 студенти от четвъртия випуск на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново днес получиха дипломите си на вълнуваща тържествена церемония в историческото читалище „Надежда 1869“. От тях 14 завършват специалността „Акушерка“ и 10 специалността „Медицинска сестра“. Родители, приятели, преподаватели и дипломанти заедно преживяха вълнуващи емоции на промоцията на випуска, който завършва със среден успех мн. добър 4.87. Повече от половината вече са на работа в здравните заведения на Велико Търново. Останалите са стартирали своята професионална кариера по родните си места – Варна, Бургас, Търговище, София.

„От днес започва професионалният ви път. Знам, че може да устоите на предизвикателствата. Направихте първия си избор. Дипломирането ще отвори нови възможности пред вас. Личните ви умения и мотиви ви помогнаха да стигнете до тук. Имахте шанса да учите във Велико Търново, където получихте прекрасна подготовка благодарение на своите преподаватели. Знайте, че само образованието може да промени бъдещето на страната ни. Мечтайте без задръжки и постигайте мечтите си. Попътен вятър и на добър час“, каза в академичното си слово на церемонията по дипломирането на випуска проф. Валентин Игнатов – ректор на Варненския медицински университет.

Дипломантите развълнувани положиха и клетвата, в чиято основа е обетът на Флоранс Найтингел, поставила началото на професионалното сестринство. Чрез нея те обещаха да полагат правилни и добри здравни грижи, да поемат лична отговорност за професионалните си решения и постъпки. „Днес за мен и колегите ми е вълнуващ ден. Чувствата са смесени, но най-силната емоция е гордостта, че сме успели да се справим с всички предизвикателства. Благодарим на преподавателите си за знанията, търпението, примера и че разпалиха у нас искрицата на любовта към професията. Този финал е началото на дълъг професионален път“, сподели Ростислава Кьорчева – отличник на випуска с успех 5.70 в специалността „Акушерка“.    Филиалът във Велико Търново към Медицински университет – Варна е разкрит през 2015 година. В него се обучават студенти по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ в бакалавърски програми и 4-годишен срок на обучение. Към момента във Филиала има 120 студенти по двете специалности.

„Ние сме щастливи и горди, че избрахте нашата държава и нашия град, за да се посветите на здравето на хората. Вече седма година във Велико Търново, който има вековни образователни традиции, отново има висше училище в сферата на медицината. Благодарим на Варненския медицински университет, че ни се довери и след закриването преди години на Медицинския институт, тук отново се подготвят кадри за здравната система. Благодаря на преподавателите, на медицинските специалисти от областната болница, на родителите, подкрепили избора на децата си. Надявам се да останете в страната и във Велико Търново, един от най-бързо развиващите се градове у нас. Дипломирането не е краят, а началото. Бъдете силни, смели и скромни, когато направите нещо голямо. Бъдете всеки ден страхотни, каквито сте!, приветства завършващите акушерки и медицински сестри Нейко Генчев – заместник-кмет на община Велико Търново. Постоянен стремеж към усъвършенстване, смелост и приемане на мисията си с отговорност и благодарност пожела на дипломантите Станислав Николов – заместник-областен управител.

В четиригодишния си курс на обучение опит, умения и знания студентите трупаха и в отделенията на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Затова сред гостите беше и нейният директор д-р Красимир Попов, който се обърна към младите си колеги така: „Работете за каузи, не за аплодисменти, защото медицината е – както древните са го казали – „Най-благородното изкуство“. Станете благородни хора, за да сте майстори и виртуози в това изкуство! Знайте, че вратите на Търновската болница „Д-р Стефан Черкезов“ са широко отворени за вашия принос, професионализъм и за вашата младост и дух! Желая ви здраве, късмет, професионални успехи, вярвам, че сред вас има хора, които ще запишат имената си в историята на българското здравеопазване, ще събират обичта и уважението на пациентите и техните близки. Благодаря и на добър път!”.

Поздравителни адреси по повод церемонията по дипломирането изпратиха Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, Алиансът на българските акушерки, Регионалната здравна инспекция, Община Елена, Университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Заповедта за дипломирането на медицинските сестри и акушерките  в образователно-квалификационна степен бакалавър представи доц. Диана Димитрова – директор на филиала във Велико Търново. Дипломите връчи лично ректорът ва Медицинския университет във Варна проф. д-р Валентин Игнатов.