Интервю Политика

Димитър Николов: Липсва ми смисленият разговор за България

Димитър Николов е с дългогодишен опит в сферата на медиите, бивш председател на Общинския съвет в Горна Оряховица. Николов беше част от 45-то Народно събрание от парламентарната група на коалиция ГЕРБ-СДС, след като беше избран за народен представител от Великотърновски многомандатен район на последните избори.

Г-н Николов, за краткото си съществуване 45-то Народно събрание успя да направи промени в Изборния кодекс. Удачни ли бяха тези реформи и как, според Вас, ще се отразят те на 11 юли, когато трябва отново да изберем народните си представители?

Избягвам да излизам от своята сфера на компетентност и сега няма да го направя, защото не съм юрист по образование, не съм и експерт в изборния процес – това е по-скоро в сферата на политолозите. Но личното ми мнение е, че такъв закон не се пише на коляно, още по-малко не се приема за 14 часа, както се случи. Този документ изисква месеци работа. Аз споделям мнението на своите колеги от парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС, че трябваше да запазим смесената форма на избор – машини и достъп до хартиени бюлетини. Как ще се отрази тази промяна, можем само да гадаем, но имам големи опасения да не компрометираме изборите на 11 юли, което ще бъде лукс и ще струва скъпо. Мога, обаче, да кажа, че 45-то Народно събрание, за краткия си живот, стана заложник на личен и политически егоцентризъм.

Закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд доведе до масови протести на магистрати в цялата страна. Ликвидирането на тези структури ще има ли негативни последици за страната ни, имайки предвид, че създаването им стана по препоръка на Европейската комисия?

За радост, животът на това злощастно Народно събрание беше кратък и по-лесно ще можем да санираме щетите от пакостите, които се направиха. Лично за мен остава усещането, че опитът за разформироването на тези две структури имаше за цел да се обслужат определени олигархични кръгове – всички знаем кои дела се гледат в Специализирания съд… За мен комисията за конфликт на интереси е един ефективен добре работещ орган, особено с този ръководител. Остана усещането, че част от новите участници в 45-то Народно събрание имат ангажименти към определени обвиняеми лица.

Какво успя да свърши така наречената Комисия за ревизия и реваншизъм ли беше истинската цел на нейното създаване?

Усмихвам се, защото ще започна отговора така – Шоуто на Мая се опита да засенчи Шоуто на Слави, но не се получи… Това е един фарс. Тази комисия нямаше статут. Нямаше никакъв регламент – там бяха хора от неправителствени организации, от „Боец“ и т.н. Аз присъствах на едно заседание – част от колегите се бяха вживели в ролята на прокурори. Заседанието се проведе в деня на радиото и телевизията и аз взех думата, като казах на председателката на комисията Мая Манолова, че фалшивите новини са инструмент по време на хибридните войни, но сградата на Парламента не може да се превръща в бойно поле на тези хибридни войни. Още по-малко да бъде фабрика за фалшиви новини. Ние виждаме как вече в продължение на няколко месеца обществените нагласи се обработват с помощта на фалшивите новини.

За мен това беше един фарс, насочен към дискредитиране на управляващото мнозинство. Печелившият на тези избори, макар че изпаднахме в изолация, беше коалицията ГЕРБ-СДС и ние бяхме подложени на диктат от малцинството.

Неподготвеност да управляват или бягство от отговорност беше връщането на мандата от страна на партията на Трифонов „Има такъв народ“ и по-късно – от страна на БСП?

Да си говорим честно – ние сме в сценария на подмяната. Истината е, че партията на Слави беше извън собствения си сценарий и се уплаши от собствения си резултат, затова не пое отговорност. Аз съм на мнение, че и най-лошият редовен кабинет е по-добър от най-добрия служебен. Трябваше да се сформира едно работещо, пък макар и тематично правителство, с определен срок на годност на употреба, за да се покаже политическа зрялост. Голяма част от новопредставените партии и политически субекти, тъй като някои още не са се трансформирали в партии – говоря за „Изправи се…“ /другата част ми е обидно да я изрека, защото мутрите трябва да са извън парламента/ – те изживяват своя политически пубертет.

В държавата е нужна политическа зрялост. И в рамките на този парламент, и към днешна дата на мен ми липсва смисленият разговор за България, който беше умишлено смачкан по време на кампанията. Много се надявам по време на следващата този разговор да се състои. Аз разбирам, че публиката е кръвожадна, но нашата държава се нуждае от политици с политическа зрялост, които ще работят за просперитет, подем и икономическо възстановяване.

 

Мария Христова