Култура Политика

Димитър Николов към министъра на културата в оставка: Защо се бави програмата за българските библиотеки?

Тревогата си, че нова конкурсна сесия по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ не е насрочена, изрази народният представител от ГЕРБ – СДС Димитър Николов. По програмата на Министерството на културата публичните библиотеки имат възможността да обновяват фондовете си. Че за нея са предвидени средства в размер на близо 2 млн. лв. в началото на май увери ресорният министър, към настоящия момент в оставка, Атанас Атанасов. Тогава Атанасов предостави информацията в отговор на парламентарно питане от Николов.

Доколкото ми е известно, конкурсни сесии не са насрочени за потенциалните участници, а четящата общност очаква нови заглавия в обществените библиотеки. Кога ще стартира програмата и какви са причините за забавянето й, попита и днес, по време на парламентарния контрол, Димитър Николов.

С екстремната политическа обстановка обясни забавянето Атанас Атанасов. Той увери, че причина са и провеждани консултации с регионалните библиотеки в страната, с Фондация „Глобални библиотеки – България“ и с Българската библиотечно-информационна асоциация, чиято цел е подобярване на програмата. Министърът в оставка увери, че вероятно сесия по програмата ще стартира през юли.

Не е важно дали отговорът удовлетворява мен. Важното е и библиотечните служители, и четящите хора да чуят причините и да са наясно ще могат ли изобщо да имат достъп до нови заглавия, коментира Димитър Николов, според който комуникацията между законодателната власт и обществото е от изключителна важност.