Образование Спорт

Димитър Бербатов: Футболната общественост иска честен изборен конгрес

„Футболната общественост иска  честен  изборен конгрес, на който да се реши кой да представлява българския футбол и да се грижи за него, както трябва, защото мина достатъчно време в търпение, в лъжи, така че времето отдавна е дошло и назряло за тази промяна, за която ние се борим и тя ще се случи“. Това заяви на брифинг бившият голмайстор на Висшата лига Димитър Бербатов в Националния военен университет. По негови думи екипът му не е порязан от институциите. „Само  са леко отложили неизбежното, и то го отлагат на базата на факти, които са незаконни.  Допитвайки се до моите юристи – това е отлагане на неизбежното, и то на базата на факти, които не са правно обосновани и нямат никаква логика  Ние ги показваме на всички, да ги видят и затова нямаме право да се отказваме. Ако беше всичко по закон и както трябва, щяхме да кажем –  да  ето така е, но в случая не е така“.  Той отново подчерта, че най-важното сега е да се свика конгресът. „Има няколко линии, по които се действа. Не искам да ги разкривам, тъй като нашите опоненти  на моменти злоупотребяват, издевателства се върху клубове, репресират се и ние това се опитваме да го спрем“, каза Бербатов и призна, че изпитва смесени чувства към българския национален отбор от болни и тъжни, смешни на моменти до отвратително и корумпирано. „На това се опитваме да сложим край. Не е лесно, защото времето, прекарано в тези чувства, е вече 15-16 години и, за да се отървеш от тях, трябва много работа, докато не се свика честен изборен конгрес и там  клубовете да гласуват по съвест“, коментира Димитър Бербатов.

Един от най-известните и успешни български футболисти гостува във Военния университет по покана на началника бригаден генерал Иван Маламов и се включи в поредицата от срещи „Лектори – вдъхновители“.

„Аз ще ви разкажа моята история, ще ви преведа по моя път, по който постигнах успеха си. И той започва още от времето, когато бях на 7-8 години. Още тогава знаех какъв искам да бъда, а аз исках да бъда футболист. И досега, когато ходя да се срещам с малки деца, а и с младежи като вас, казвам, че когато от ранна възраст знаеш какво искаш да правиш, много по-добре е за теб, защото това ще ви спести лутането, ще ви спести много и то големи грешки. Ако си фокусиран върху това, което искаш да постигнеш и имаш дисциплината да го следваш, то ще се случи“, каза пред препълнената зала Димитър Бербатов.

Той сподели с курсантите свои снимки, на които са запечатани неговите мечти, успехи и падения и призна, че тежките моменти в неговия живот са го направили това, което е днес. „Историята ми е пълна с тежки моменти и те са важни за мен. Успехите… те са видими, тях всички ги научават, но в провалите винаги си сам. Един такъв провал, който се превърна в моя катарзис, аз преживях на 18 години. Тогава бях в първия отбор на ЦСКА – напълно заслужено. Бях си го постигнал сам, след като години наред правех едно и също – хвърлях тежката баскетболна топка, такава имах като дете, и я спирах. После пак, и пак, и пак. Не знаех как това ще ми помогне да стана добър в професията, но с интуицията си усещах, че правя правилното нещо. И стигнах до ЦСКА. Бях си номер 1 в моята глава. Обаче дойде този злополучен мач с „Левски“, в който аз в 90-та минута изпуснах гол. При следващата атака те вкараха и станаха шампиони, а аз останах седнал на терена сам. Още не знаех как работи светът, бях само на 18, а се сблъсках с най-голямото си предизвикателство“, призна Димитър Бербатов. След това разказа на курсантите, че все още има фенове на ЦСКА, които не искат да му простят този изпуснат гол. Как тогава е избрал да стане и да започне отначало, разчитайки само на себе си и на собствените сили, защото: „Първо винаги искам да опитам сам да помогна на себе си. Ако не мога, търся помощ, но първо опитвам сам. И тогава избрах да стана, защото съм инат и исках да докажа какво мога. Този мач беше моят катарзис. Тогава аз разбрах, че това не е моята среда, че тя не е добра за мен, след като имаше хора в отбора, които искаха да ме откажат. И напуснах ЦСКА. Заминах за Германия, където не познавах никого, не знаех език, беше ме страх, но амбицията ми беше по-голяма“.

Димитър Бербатов разказа на бъдещите офицери, че и началото му в „Байер Леверкузен“ не е било безпроблемно, защото, млад и твърде амбициозен, се е опитал да промени средата, за да му пасне тя на него. И са му били нужни няколко месеца, за да осъзнае, че той трябва да промени себе си, за да се научи да бъде професионалист.

В края на срещата началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов връчи на Димитър Бербатов плакета на Военния университет.

 

.