Интервю Култура

„Диви и щастливи” – най-зрелищната продукция за последните години

Най-зрелищният филм за последните 4-5 години. Сюжет, който у нас не е сниман. Хеликоптер пред Царевец, истински екшън край ХГ „Борис Денев” и в центъра на старата столица. Това включва заснемането на продукцията „Диви и щастливи”, работата по която временно затваря няколко улици във Велико Търново. Повече за лентата, пред микрофона на Общинското радио разказа актьорът и един от главните двигатели на проекта – Александър Сано. По негови думи една от най-впечатляващите сцени във филма ще се случи именно във Велико Търново.

Как избрахте нашия град?

Филмът е един вид road-movie – действието се развива между София, минава през Велико Търново, Русе, свършва във Варна. Предпочетохме да изберем градове, които имат хубава архитектура. Търново, както се казва, съвсем органично попадна в избора.

Доста мащабна ще е продукцията.

Със сигурност тази година е най-мащабната, при всички положения. Да не кажа, че и последните 3-4 години по-мащабна не е имало.

А какво можем да кажем за сюжета „Диви и щастливи”?

Става въпрос за две жени – по стечение на нелепи обстоятелства те се забъркват в неприятност, която ги принуждава да бягат от София и по пътя преоткриват много неща за себе си. Животът им се променя в добра насока. Филмът е с щастлив край, много вълнуващ чисто човешки, с много наситени с екшън и с хумор сцени. От заснетото до момента вярвам, че наистина ще излезе страхотен филм. Взимат участие Базил Ейденбенц, познат на публиката от сериала „Виктория” и „Фаворитката”, който имаше над 10 номинации за Оскар тази година, холивудския ни актьор Бен Крос от по-възрастното поколение, който ще играе негов баща, както и една канадска актриса. В малки, но много запомнящи се, пистолетни роли, както ги наричаме, плеяда обичани български артисти – една част от тях ще запазим още в тайна. Българският зрител ще види

филм, какъвто със сигурност не е правен в България изобщо.

За нивото му свидетелства и фактът, че най-големият френски дистрибутор, още когато видяха първите 10 минути, заснети миналата година, решиха да се включат като партньор.  Това доказва, че „Диви и щастливи” е не просто български филм, а си е класа за цял свят.

Кога да очакваме премиера у нас, може би и във Франция?

Със сигурност ще има международно разпространение – Франция, Италия, Великобритания, бивша Югославия, за Щатите в момента обмисляме също вариант… Премиерата е на 29 ноември, замислили сме големи представяния в четирите града, в които се снима. Така или иначе във Велико Търново се намира в момента най-добре калибрираният и най-добре поддържан от техническа гледна точка киносалон, така че със сигурност ще направим една хубава, истинска премиера на есен.

Снимка: Pixabay