Култура

Джаз, класика и фламенко ритми във второто издание на GuitArt Festival в старата столица

За втори път в старата столица ще се проведе международният китарен фестивал GuitArt Festival. От 29 юни до 01 юли  жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се насладят на разнообразната програма.

Фестивалът се провежда за втори път в старата столица, благодарение на програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново.

Първата фестивална вечер ще открие македонският китарист Дамян Пейчиноски с новия си  проект Gypsy Jazz & Co. Проектът е ориентиран към корените на джипси суинга – един от най-живите и завладяващи стилове в джаза, създаден от белгийския виртуоз Джанго Райнхард. Програмата ще бъде представена от музикантите: Дамян Пейчиноски – китара, Петър Койчев – китара, Любомир Толумбаджиев – цигулка, Влади Михайлов – бас. Всеки от тях свири във формации изпълняващи т.нар. „цигански суинг“ или „джаз-мануш“. Репертоарът включва освен цигански суинг, джаз стандарти, обработки на народни песни и класически произведения.

Дамян завършва Музикалната академия в София през юни 2007. На 10 юли завършва майсторски клас на Милчо Левиев по джаз импровизация. На 21 декември 2008 Дамян е поканен от Тавиджан Брадръс (Tavitjan Brothers) да участва в изява в Universal Hall, Скопие, която получава награда за най-добър инструментален концерт в Македония. През май 2009 е избран от Guitar Idol (най-голeмия конкурс за китаристи в света) за финала с още 11 участници от цял свят.

В съботния ден македонският китарист ще направи уъкршоп по китара, който ще се проведе от 11:00 ч в Лапидариума на Регионален Исторически музей – Велико Търново.

Съботната вечер своя рецитал ще направи и един от най-вдъхновяващите съвременни френски китаристи- Джереми Джув, който е за първи път в България и ще бъде изненадата на организаторите. В неделя Джереми Джув ще направи и майсторски клас в Художествената галерия в града, с предварително записване.

Джереми получава музикалното си образование в Парижката консерватория, изучава китара под ръководството на Алберто Понсе и Роланд Дъйнс, които му дават любовта и уважението към музиката, вечното търсене на красив звук и разбиране на интерпретациите, които той избира.

Третата последна вечер от фестивала ще бъде закрита от домакините на фестивала – Банда Дел Падре. Те са добре познати на местната и националната публика със множеството си невероятни участия на родната сцена. Поредната порция фламенко, примесена с други жанрове са подготвили домакините.

Всички концерти ще се проведат в Лапирадиума на Регионалния исторически музей от 22:30ч. Организаторите приканват всички любители на китарата да се насладят на тридневната лятна фиеста. Входът за събитията е свободен.

Още подробности можете да откриете тук.

 

Ивайло Илиев