Култура

Джаз в Сарафкината къща – част от програма „Култура” на българското европредседателство

Шест цикъла концерти на български джаз композитори в културно-исторически обекти в цяла България предвижда проектът “JAZZFACTORY.BG – Европа среща музиката на България”. Той е част от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Велико Търново и Сарафкината къща в старопрестолния град са част от програмата. На 22 февруари от 19 часа къщата-музей на улица „Гурко” ще посрещне проекта „Jazz Cats” на големия джазмен Христо Йоцов и неговия квартет. Джаз и суинг ще огласят пространството, избрано неслучайно – заради уюта, който излъчва то и акустиката, която предоставя, обясни в интервю за Общинското радио музикантът Веселин Веселинов-ЕКО. „Джазът е музика, която може да бъде представяна навсякъде – дори и в зали, които не са предвидени за свирене – каквито са музеите”, посочи той.

„Jazz Cats” е проект на Христо Йоцов от есента на 2016 г., записан като студиен албум през миналата година. В проекта участие взимат младите и талантливи музиканти – испанецът Арнау Гарофе – тенор саксофон, Любомир Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – бас и Христо Йоцов – барабани. Парчетата са създадени от Христо Йоцов и са чист джаз на основата на бибоп – най-джазовият стил в историята на този жанр, изискващ майсторство и хармония. Входът за концерта е свободен, но безплатните пропуски са само 70, съобразно капацитета на Сарафкината къща. Те могат да се получат в къщата-музей на ул. „Гурко” на 15, 16, 17, 20 и 21 февруари. Заради ограничението от Регионалния исторически музей във Велико Търново апелират заинтересованите да не изчакват последния момент, в който да си получат поканите.

Концертът във Велико Търново е вторият от програмата, която ще обиколи интересни места в страната ни. Вторият ще бъде в Етнографския музей в Пловдив, където публиката ще се потопи в музиката на Ангел Заберски-син. На 21 април музей в Кърджали ще бъде домакин на джаз композитора Васил Спасов. През май предстоят два концерта на Живко Петров трио (JP3), а последният ще бъде посветен на покойния музикант Васил Пармаков, съобщи още Веселин Веселинов-ЕКО.