Образование

Деца, ученици и студенти участваха в креативен лагер в Гимназията по туризъм

Креативен лагер „Глобално училище – глобални мечти” събра в търновската Професионалната гимназия по туризъм малчугани, ученици и студенти. В творчески ателиета децата от подготвителни групи до IV клас подреждаха хартиени пъзели. Ученици от V до VII клас разиграваха казуси със странните имена „Природата плаче”, „За боклука – наш насъщен” и „Пчелите не четат табели”. И трите панела бяха свързани с опазването на околната среда. Най-големите – учениците от XII клас и студенти от катедра „Туризъм” при Великотърновския университет дискутираха равнопоставеността на половете в България в т. нар. „Световно кафене”.

Това е второ издание на събитието. Първото се проведе през 2015 година, поясни учителят по икономически дисциплини Славка Проданова. Гимназията  единствена в Северна България спечели за втори път  приза „Глобално училище”, който се дава от МОН, Българската платформа за международно развитие и Министерството на външните работи и това е поводът за провеждането на лагера, обясни още Проданова.

Паралелно с това в учебното заведение беше отбелязана Европейската седмица на професионалните умения. Бъдещи кулинари приготвиха традиционни за българската кухня ястия.

В проявата участваха деца от ДГ „Слънце” и „Първи юни”, ученици от ОУ „Петко Р. Славейков”, ОУ „Димитър Благоев” и ОУ „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново, от ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец, ОУ „Св. Неофит Ррилски” в Килифарево, Самоводене, Първомайци и от Горна Оряховица.

Съорганизатор на събитията бе Европейският център „Европа директно”.