Любопитно

Деца сами боядисват оградата на детската площадка в с. Ново село

За първи път деца боядисват сами оградата на детската си площадка в центъра на великотърновското Ново село. Само за два часа те успяха да подготвят над 80 метра ограждение. В инициативата в различните дни се включват над 20 деца и младежи на възраст от 6 до 16 години. С годините боята на оградата се е олющил и се налага ново пребоядисване с цветни бои. Парите са консумативите са от бюджета на кметството, по перо материали по поддръжка и ремонт на детски площадки.

„Освен децата, родителите им също помагат да се изчистят пространствата. Това е общност. Така се създават приятелства. И най-важното – децата са заедно”, казва Елинор Адъмсън, ръководител на Центъра за работа с деца и младежи – клуб ЗИЗУ, която също се включва в инициативата.

До няколко месеца в Ново село ще бъде изградена и площадка за колоездачи. Децата сами са поискали си да направят такава. Тя ще се разполага в новия парк, срещу кметството на площ от 1,5 декара.

„Много е важно да ги възпитаваме добре децата, да ги приучаваме към труд, да помагат и да участват в създаването на това, което те искат да се случи. Много съм възхитен, че на общественото обсъждане за новия парк присъстваха 6 възрастни и 20 деца. А по-големите сами поискаха да помагат да си направят велоплощадка”, похвали се и Христо Христов, кмет на с. Ново село.

Кремена Крумова – Попова