Образование Община

Деца помагат на диабетно болно бебе

Кампания за набиране на средства за инсулинова помпа за дете на година и два месеца от Русе, стартира днес в Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново. Тя бе домакин на среща по повод 14 ноември – Световния ден за борба с диабета. Идеята за начало на каузата е на Тихомир Петров, дванайсетокласник в училището, който е с диабет от 17 години. „Между 4 000 – 8 000 лева струва тази помпа. Ще събираме парите до 24 декември, вече сме поставили кутии за дарения. Още лятото говорих с д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата”, по време на нашите диабетни лагери и тя прие с отворени обятия тази идея. И ето, реализирахме я днес”, каза за Общинско радио Тихомир.

„Тази кампания във Велико Търново дава пример на всички български общини, че обединени всички за една обществена кауза можем да успеем, а и се постигат добри резултати. Дава пример и как децата учат възрастните и родителите си. Така се случи и с кампанията за Никол от Велико Търново. Те дават пример за подражание и гордост, че сме възпитали нашите деца в този дух. Всяко дете болно от диабет иска да има нормален живот, да се весели, да има нормален учебен процес и мисля че с кампаниите, това може да се постигне”, заяви и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Днес в Старопрестолната гимназия д-р Денислава Ангелова, председател  Асоциация „Докосни дъгата” срещна деца с диабет от цялата страна с музиканти, певци и футболисти. Те получиха тениски, шалчета и топка с автографи на футболистите от мъжкия отбор на „Левски”. Получиха и обещания за безплатни тренировки по футбол и карате.

Гости на тържеството в училището бяха главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, Йордан Петков, треньор на младежкия отбор на ФК Левски, Александър Славков – президент ​н​а Българската федерация Шотокан карате-До, Дули от РДМК и др.

В края на днешния празник, под наслов „Приятели в спорта” бяха пуснати сини балони като знак на свободата  за децата с диабет. По-късно през деня Царевец и Национален стадион „Васил Левски“ ще светнат в синьо в знак на подкрепа към хората с диабет в България.

Кремена Крумова – Попова