Образование

Деца от основното училище в с. Драганово с открит урок за професията екскурзовод във Велико Търново

Открит урок по кариерно ориентиране, представяне на професията екскурзовод, имаха във Велико Търново деца от ОУ „Климент Охридски” в горнооряховското село Драганово. Те посетиха крепостта Царевец. Там Михаела Христова, ученичка в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и член на Клуба на ООН и екскурзовода към Общински детски комплекс /ОДК/ им говори за периода на Средновековието и всички знакови сгради на хълма.

Алара Абибулова, също възпитаник на Езикова гимназия и клубовете на ООН и по екскурзоводство ги запозна с епохата на Възраждането. Децата посетиха Музей „Възраждане и Учредително събрание” и разгледаха богатата му експозиция.

Идеята за открития урок с децата от с. Драганово е на директорката на ОДК Анелия Пейчева и на Грета Новакова, директор на ОУ „Климент Охридски”. С тях екипа на Центъра за подкрепа за личностно развитие към ОДК работи по проект „Подкрепа за успех“ на МОН. Учениците идват за първи път във Велико Търново и посещението на историческите забележителности ги впечатлиха много. Те научиха, че красивата сграда на път за крепостта Царевец е Музей „Възраждане и Учредително събрание“, строена от Уста Колю Фичето. Разгледаха залите в него,  интересуваха от възрожденските занаяти и различните инструменти на майсторите от Самоводската чаршия, грижливо подредени в тематични витрини. Разгледаха с интерес и интериора на Учредителното събрание в Търново през 1879 г., поставило основите в развитието на съвременна България.

На Царевец учениците бяха възхитени от мащабите на огромната крепост. С интерес питаха и за защитните стени, предпазвали царското семейство и болярите от врагове, за укреплянията, за живота през Средновековието и как в съвременния живот по останките на сгради се разбира коя е църква, и коя е жилищна.

В края на продължилата над 3 часа обиколка из града, децата получиха грамоти за участието в обучението.

Кремена Крумова – Попова