Община Полиция

Детски площадки за пътна и пожарна безопасност откриха в с. Балван на професионалния празник на огнеборците

Две детски площадки към Центъра за превенция и спорт в село Балван – за пътна и пожарна безопасност, откриха днес в населеното място.  На професионалния празник на огнеборците – 14 септември, в търновското село бе отбелязана 130-годишнината от откриването на първата в България пожарникарска служба. Двете площадки са създадени по проект на дирекция „Пътна полиция” и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Велико Търново. Те са резултат на партньорството на институциите с Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници, дарителската организация „Св. Иван Рилски“ и Съюза на пивоварите в България.

Новите придобивки ще се използват от деца във всички центрове за деца и младежи в общината с цел онагледяване на обучителните сесии, които се провеждат в Центъра за превенция и спорт в с. Балван. „Досега не сме обхващали деца от селата – повече сме работили с тези от града. С тези площадки се опитваме да обхванем и тази група. Днес малчуганите се занимават с компютри – поставяйки ги в такава среда, вярвам, че ще се почувстват добре”, коментира комисар Красимир Кръстев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Велико Търново. Той пожела на своите колеги да се връщат живи и здрави от произшествия.

Сред официалните лица, уважили празника, бяха областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов, кметове от Управителния съвет на кметовете и кметските наместници от Община Велико Търново, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова. Сертификати за успешна работа от проф. Георги Камарашев получиха представители на Доброволното формирование във Велико Търново.

По време на празника бе осветено и новото знаме на огнеборците, дарено от сдружение „Св. Иван Рилски”. В рамките на събитието бе открита и експозиция, проследяваща историята на търновската пожарна през вековете. Деца и представители на Пожарната и Полицията в края на тържеството направиха демонстрация, с която показаха пред присъстващите възможностите, които дават двете иновативни площадки, на които се радват жителите и гостите на с. Балван.  Наученото през лятото представиха децата от отрядите „Млад огнеборец“ в селата Самоводене и Балван.