Култура

Детският мюзикъл „Патиланци” с премиера в сряда на сцената на МДТ „Константин Кисимов“

Нов детски мюзикъл представя МДТ „Константин Кисимов”. Премиерата на „Патиланци” ще се състои в сряда от 10 и от 16 часа в голямата зала на театъра. Екипът на културната институция ще зарадва децата на Велико Търново с веселите истории за строгата, но справедлива баба Цоцолана и нейния внук Патиланчо. Музиката е на проф. Александър Йосифов, либретото на Банчо Банов, създадено по мотиви от обичаните разкази на Ран Босилек, с които са израснали поколения български деца.

Гост-режисьор е преподавателят по актьорско майсторство в НМА „Проф. Панчо Владигеров” Стефан Донев, чиято работа публиката познава и от мюзикъла „Четиримата близнаци” – представлението, което освен че е сред най-обичаните заглавия в афиша на търновския театър, е единственото българско заглавие, поставяно на Бродуей.

Диригент на новия спектакъл, който е творчески изграден за поразително кратко време е директорът на театъра Васил Вълчев. Художник е Лидия Къркеланова, хореограф – Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. В постановката участват солисти и оркестъра на МДТ „Константин Кисимов”. В образа на Патиланчо се превъплъщава Полина Петкова, а баба Цоцолана ще изиграе Валерия Пейчева.

Съвременно звучене в костюмите и сценографията, изключително богата и наситена оркестрова партитура, ярки образи и представление, което да върне децата към дръзките пакости и безгрижната игра на открито, далеч от мобилните устройства, с които така са свикнали напоследък. Такъв спектакъл обещава творческият колектив, вложил своята енергия в новото заглавие. Веднага след премиерата в Търново, постановката тръгва на турне из страната.