Любопитно

Дете на година и един месец проходи по време на Светия път до Рилския манастир

700 километра, 37 дни и около 90 посетени места. Такава е равносметката след успешно изминатия поклоннически поход по пътя на мощите на Свети Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, обобщи великотърновецът Паскал Пиперков, негов основен организатор. Тази година той се проведе от 30 юни до 6 август.

„Походът беше свързан с доста трудности, но и с много радости. Важното е, че изминахме успешно пътя от Велико Търново до Рилския манастир, по първоначално начертания маршрут. Над 200 души се включиха от различни точки на страната в него. Един от приятните моменти по пътя е прохождането на Християн от София само на годинка и един месец. Най-възрастният пък бе дядо Сандо от с. Миланово на 94 години”, разказа Пиперков. Тази година няма нито един поклонник извървял изцяло пеш похода.

„Повозихме се за кратко, включително и аз. Имаше моменти на изтощение, на дехидратация, но групата пристигна благополучно до Рилския манастир. Пламъчето на вярата не ни изостави. Пътят е изминат, делото завършено”, каза още главният организатор. И допълни, че приятно е било посрещането на групата поклонници от жителите в с. Горна Липница, в Никопол, в с. Чирен Врачанско, в манастира „Свети Иван Пусти” край Враца. Доброто отношение е било във всяко населено място. „Тази година особено се молихме за мир, за предпазване от всяко зло, за здраве и спасение на душите на всички. Господ ни подаваше решенията всеки път при трудности и то най-добрите възможни”, посочи Паскал Пиперков.

Походът продължава и следващата година. Но ще се работи активно за инфраструктурното обособяване на маршрута на Светия път. А именно – прочистване на пътеки, узаконяване и маркирането им, изграждане на заслони и места за настаняване, облагородяването на различните свети места, през които минават групите като църкви, манастири и параклиси.

  

Кремена Крумова – Попова