Култура

Десетки творби на балканска тематика представят творци от няколко страни

Експозицията

В присъствието на десетки творци и студенти от ФИИ на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” в залите „Рафаел Михайлов” бе открита експозиция с маслени и акрилни творби, които автори от няколко страни създадоха в рамките на втория Международен балкански пленер по живопис. В рамките на десетина дни – от 13 до 23 април домакин на културния форум бе ТД „Трапезица 1902”, което посрещна изявени български и чуждестранни творци в базата си на Ксилифор. В последните години крайградската зона за отдих се оформя като една своеобразна галерия на открито и притегателен център за работещите в сферата на изкуството, подчерта председателят на дружеството Георги Димитров, като благодари на Община Велико Търново за оказаната подкрепа.

Иван Василчин

Изложбата откриха началникът на ресорната дирекция в общината Нелина Църова и зам.-кметът на града Ганчо Карабаджаков, който е и гост автор на пленера. Велико Търново има традиция в провеждането на мащабни международни пленери още от 70-те години на миналия век, припомни в приветствието си кураторът на експозицията доц. Пеньо Пенев от Факултета по изобразителни изкуства. „За съжаление – в края на 80-те и 90-те, някъде до 2000-та година имаше едно прекъсване по обективни и субективни причини. След това пленерите бяха възстановени като една частна инициатива, за да не прекъсва тази традиция. През 2014 г. проведохме отново вече възстановения от Общината пленер БалканАрт и тази година се надяваме той отново да се превърне в ежегодно събитие, за да положим началото на това възраждане на контактите между творците от Балканите, а и не само”, каза доц. Пенев.

Ганчо Карабаджаков

Подбраните автори са от различни художествени направления. Не са им били поставени ограничаващи условия по отношение на жанра и темата.

 

Студенти по Изобразително изкуство

Поканените творци са изявени и познати в страните си, а произведенията им ще попълнят фонда на ХГ „Борис Денев” в старата столица. „Тъй като казахме, че имаше един голям период на прекъсване, когато общините нямаха възможност да обновяват тези фондове, в цялата страна –  не само в нашата галерия, дори в Националната художествена галерия. Един период от 30 години на практика не присъства съвременно изкуство в тях. Затова нашата цел бе това да бъдат наистина характерни творци с индивидуален почерк, разпознаваеми, които да предложат жанрово разнообразие. Те представят разнообразни течения – от една чисто условна абстракция до един експресивен натурализъм.

Борис Желев

Сред участниците в пленера са доц. Борис Желев – декан на ФИИ, Мартина Караиванова, преподавател във факултета, Васил Стоев, Траяна Панайотова, Иван Василчин и др. Всички те получиха подарък каталога, отпечатан по случай 70-та годишнина на СБХ Велико Търново, който е съорганизатор на проявата.

Преди откриването