Любопитно

Десетки се включиха в анкетата на Интеракт

Десетки попълниха анкетните карти, които най-младите ротарианци от Интеракт – Велико Търново подготвиха по повод Световния ден за борба със СПИН.

„Целта на инициативата е да информираме хората относно заболяването, да знаят, че с една прегръдка или разговор с болен, човек не може да се зарази. Заболяването се предава по кръвен път”, коментира за Общинското радио Мария Денева, ковчежник на организацията. Анализите от тези анкети те ще представят до няколко дни.

Най-ефективната защита срещу ХИВ продължава да е превенцията. Традиционно младите хора са тези, които обръщат повече внимание на темата, въпреки че по-зрелите също рискуват в своя полов живот.

Как да познаем, че даден човек е ХИВ позитивен?

Никак. Докато не стане прекалено късно, инфекцията не дава никакви външни признаци. Човек може да живее в продължение на години без да има оплаквания, но през това време всеки сексуален контакт с него може да е пагубен. Когато все пак се прояви, най-често инфекцията прилича на обикновен грип (главоболие, отпадналост, мускулни болки), затова – в случай, че сме имали рисков контакт и се появят подобни оплаквания – тестването е повече от необходимо.

Сигурни ли са тестовете?

Не. Може да получите, както фалшив позитивен (тестът да покаже, че сте инфектиран, но да не сте), така и фалшив негативен (тестът да каже, че се здрав, но да не сте). И това може да се случва в продължение на месеци, тъй като това, което изследва серологичният анализ е имунният отговор на организма. Ако имунната система на даден човек по принцип е по-слаба, то тя може изобщо да не отговори на вируса и да не произведе антитела. Антителата са това, което тестовете измерват.

Колко са болните в Търново?

Никой не може да каже със сигурност, но по всяка вероятност са десетки. Причината за това е, че официалните статистики представя КАБКИС към РЗИ, но не всички серопозитивни са установили инфекцията там. 24 са регистрираните случаи на ХИВ и СПИН в областта за последните 4 години. Но вероятно са повече.

В цялата страна броят на болните надхвърля този на жителите на град като Килифарево.