Образование

„Ден на революцията в храненето” направиха в ДГ „Ален мак” във Велико Търново

  Около 240 малчугани от детска градина „Ален мак” във Велико Търново се включиха в инициативата „Ден на революцията в храненето”, организирана от Фондация за храната. „В проекта се регистрира група „Червената шапчица”. Уведомих организаторите, че работилници за приготвяне на здравословна храна ще се проведат и в останалите групи. Така в Деня на революцията в храненето от детска градина „Ален мак” участваха   всичките осем групи – от първа до четвърта”, сподели директорът Йорданка Стайкова. Тя разказа, че днес малчуганите са приготвяли вкусни здравословни салати от плодове и зеленчуци, някои с добавени семена и авокадо, здравословни десерти, шейкове…

На децата им беше много интересно. Някои опитаха определени продукти за първи път и установиха, че са вкусни, макар че са различни от тези в рекламите по телевизията. От Фондация за храната ни предложиха примерни рецепти, но освен тях, се съобразихме и с предложенията на учителките. В инициативата се включиха и родители. Най-активни бяха майките и татковците на децата от група „Мечо Пух”. С останалата след работилницата  в тая група храна  – салати и десерти, почерпихме по-късно обитателите на дома за възрастни във Велико Търново”, разказа Йорданка Стайкова. Тя подчерта че ДГ „Ален мак” работи активно за здравословното възпитание на децата. „Те трябва да се учат на здравословни навици от най-ранна възраст. За изграждането им е необходимо да се ангажира и семейството, защото то е важна част от този процес. И ми се иска да припомня думите на Хипократ: ” Нека храната да е нашето лекарство и лекарството да е храна”, каза още Йорданка Стайкова.

„Ден на революцията в храненето” е инициатива, в която децата от цял свят се забавляват, като готвят и се полагат основите на кампании за храненето.   Днес и утре в цялата страна ще се проведат над 50 работилници с повече от 1500 деца в различни градове, сред които и Велико Търново.