Образование

Денят на ромската гордост и култура ще бъде отбелязан в пет училища в област Велико Търново

Със спортни и образователни събития в област Велико Търново ще бъде отбелязан Рома Прайд – Денят на ромската гордост и култура, съобщиха от център Амалипе. Проявите започват на 8 октомври от Стражица с футболен турнир между учениците в СУ „Ангел Каралийчев”. На 9 октомври децата от ОУ Климент Охридски” в село Виноград ще танцуват влашко хоро. В следващите дни с футболни срещи Рома Прайд ще бъде отбелязан и в павликенското ОУ „Бачо Киро” и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Батак. В златаришкото село Майско ще бъде интервюирано семейство, което ще разкаже за своя живот, традициите и обичаите, които спазва.

За осма  поредна година  „Рома Прайд – Ден на ромската гордост и култура“ ще се отбележи в десет европейски страни: България, Ирландия, Италия, Македония, Молдова, Нидерландия, Украйна, Унгария, Черна гора и Чехия.

„Рома Прайд дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика, показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които роми успяват да постигнат – остават завоалирани и скрити пред негативната същност, която се представя пред гражданското общество. Рома Прайд е своебразен начин да бъдат чути ромските гласове за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на ентосите без омраза и негативни нагласи. Инициативата има също за цел да събере възможно най-много хора от всички етноси и да даде гласност на проблемите, пред които са изправени ромите в цяла Европа”, коментираха от „Амалипе”.

Учители, родители, ученици и представители на Център „Амалипе“ от всички региони на България ще се включат заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура.