Община

Демонстрации по таекуондо поставят началото на нови контакти между Велико Търново и Южна Корея

Демонстрации на професионалния екип на Световната таекуондо централа поставиха нов етап във взаимоотношенията между Велико Търново и Южна Корея. Те бяха изпълнени във Великотърновския университет по предложение на президента на спортната организация д-р О Хьон-Док и посланика на Корея у нас Негово Превъзходителство Шин Бунам. Високопоставените лица са в старата столица по покана на кмета Даниел Панов. На среща с тях Панов е обсъдил възможностите за сътрудничество в областта на икономиката, туризма, културата, поставен е въпросът за побратимяване на Търново с корейски град и за установяване на контакти между ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” с висши учебни заведения в Корея. Около 10 хиляди туристи от азиатската страна са посетили България миналата година. За 50 на сто от тях  старопрестолният град и регионът са били туристическа дестинация, отбеляза Даниел Панов.

Близо 6 хиляди са българските състезатели по таекуондо, поясни председателят на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев. По негови думи спортната дисциплина е  един от приоритетите в момента за България. „Таекуондото не е само спорт, той е начин на живот. Таекуондото не прави само спортисти, а се опитва да изгражда личности”, подчерта Бинев и уточни, че България има олимпийски медали само по художествена гимнастика и таекуондо.

„Искам да отбележа, че 27 ноември е важен ден,  защото започват нови отношения между Велико Търново и Република Корея. Започват със спорта, който същевременно е култура. Това е символичен акт, след който ще бъдат развити икономически и културни отношения, туризъм. С развитието на отношенията очакваме да бъде постигнат резултат главно в икономическата сфера, привличане на инвестиции, развитие на търговския стокообмен и на туризма”, заяви Калин Дамянов, председател на Българо-корейската търговска палата.

Към 600 милиона евро са корейските инвестиции в България. Освен в автомобилостроенето и соларните паркове интерес вече се проявява и към селскостопанските ви продукти, каза първият дипломат Шин Бунам.