Култура Образование

Демонстрации в реално време по проект „Творчески пространства“ направиха в ИЗ „Рафаел Михайлов“

Първият етап от проекта „ Творчески пространства“ бе представен  в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Експерти от Великотърновски университет, Русенски университет „ Ангел Кънчев“ , Университет по архитектура, строителство и геодезия – София  и сдружение „ Стари столици“, разясниха как дигиталните технологии могат да бъдат използвани за популяризиране на изкуствата  и на обекти на недвижимото културно наследство. Посетителите се потопиха във виртуалната среда на творческото пространство и видяха демонстрации в реално време на взаимодействието между физическата и дигиталната среда.

„Това е много интересно събитие от гледна точка на младите. То е свързано с възможностите за представянето на съвременните технологии и приложението им в образованието, творчеството и изобщо в креативните индустрии. Може да се говори много, но аз се надявам, че ще може това да го направим в процеса на съвместната работа, защото работата по проекта продължава. Студентите, участвали в този проект положиха големи усилия и тяхната работа е наистина значима. Считам, че те сега отново откриват своите проекти по нов начин чрез виртуалната реалност и добавената реалност и идеята за творческите пространства започва да добива нов смисъл“  – това сподели авторът на концепцията  за „творчески пространства“   арх. Ивелин Ненов, който е и председател на сдружение в обществена полза “ СТАРИ СТОЛИЦИ“.

В  събитието взе участие зам. – кметът Нейко Генчев, който  уточни, че основата, която дава проектът, може да се превърне в  истински творчески пространства, а те могат да бъдат индивидуални, социални и обществени. Той допълни, че Община Велико Търново работи за дигиталното бъдеще на старата столица и тази идейна разработка е точно на време.Проф. Димитър Димитров, зам. – ректор по международната дейност във ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий“ поясни, че младите хора са бъдещето. „Наша отговорност е да работим за тях и да им даваме възможности и перспективи. Много се радвам, за това което  става и смятам, че трябва да приобщим повече млади хора към това дело – и студенти и ученици.“- каза още той и допълни, че този процес на творческо съзряване, на иновативност и на всевъзможни предизвикателства, ще ги направи добри креативни специалисти след време.

Участници в проекта, журналисти и посетители успяха да влязат в Ивановските скални манастири и да усетят по въздействащ начин вътрешността на храмовия комплекс, както и да разгледат удивителната природа около него. Веляновата къща и световният паметник в Балчик, наречен Храмът на Кибела, също оживяха с помощта на дигиталните очила и стикове. Тези паметници са интерпретирани от студентите, за да дадат познания на публиката за тяхната значимост, посочи арх. Ивелин Ненов. Специално беше представена работата на Даниела Николова, Антоанета Тонева и Мария Василева от ВТУ, свързана с интерпретация на стенописите от Велянова къща и легендите за богинята майка Кибела. Добрият резултат от тяхната работа е плод на съвместната им работа и под прякото ръководство на доц. д-р Марина Теофилова от ВТУ.

Няма нужда да строим крепости от бетон, за да покажем как е изглеждала древна България. Всичко това може да бъде постигнато чрез дигиталните технологии, подчерта арх. Ненов.

„Това, което направихме  с доц. Данаил Недялков, също  активно участващ в проекта, е да подпомогнем ентусиазма на студентите и да го запазим във времето. Нашата дисциплина във факултета касае най-вече генерирането пространствени факти при определени условия. Това, което този проект демонстрира е възможностите на тези технологии  за определен вид визуализации, което безспорно облекчава и допринася за визуализирането на крайния резултат, който е продукт на усилията на студентите. Безспорно в него има голямо бъдеще и потенциал“ – посочи доц. д-р. Камен Цветков, ръководител катедра „Рисуване и моделиране“ при Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – гр. София.

Припомняме, че Проект „Творчески пространства“ бе представен  официално за първи път  на 2 декември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Организатор и спонсор на проекта е Сдружение в обществена полза „Стари столици“ .

Пламена Димова