Образование

Делян Бойчев от ПМГ е удостоен с награда „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“

Дванадесетокласникът Делян Бойчев от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ беше удостоен от президента Румен Радев с Награда „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“. Наградата беше връчена на церемония  в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 в София в деня, в който се навършват 120 години от рождението на известния изобретател от български произход и създател на първия електронен компютър с регенеративна памет Джон Атанасов.

През изминалата година Делян Бойчев е носител на Голямата награда от Панаира на науката и иновациите Innofair 2023 в София. Извоювал е отлична награда от XXIII  Ученическа секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България.  Успешният и научно признат проект на Делян Бойчев е в областта на машинното обучение и е свързан с моделите за класификация на изображения. Преподавателите с най-голям принос за постиженията на зрелостника  през годината са  Кристиан Георгиев, докторант в Масачузетския технологичен институт, и Георги Игнатов, старши учител по информатика и информационни технологии в  ПМГ „Васил Друмев“.

С Наградата „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ беше удостоен  и дванадесетокласникът  Деян Хаджи-Манич от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна.

 

Снимка – Президентство