Здравеопазване

Деветите „Моллови дни“ събраха в Арбанаси около 80 медици

Около 80 медици се включиха в деветото издание на „Моллови“ дни, на името на съоснователя и пръв председател на БЛС. Тридневният форум се провежда в Арбанаси.Тази година неговите акценти са два. Първият е свързан с представяне приноса на видния лекар и общественик в създаването на Търновската конституция и то не само в законодателните текстове, свързани със здравната система. Вторият акцент е адресиран към здравето на лекарите. Затова и две от темите в научната част на форума са „ Депресията сред лекарите“ и     „Синдромът на изпепеляването, или познатият непознат“. Общоизвестно е, че сме на първо място в света по мозъчни инсулти, затова бе представена и темата за неговото съвременно лечение и къде се намира България при решаването на този проблем. Населението у нас застарява. Това ни провокира да включим в програмата и тема за мултидисциплинарния подход при ендопротезиране, като ключ към успеха в борбата с този здравословен проблем“, сподели д-р Христо Димитров – председател на РК на БЛС във Велико Търново.

     Моллови дни“ се превърнаха в събитие за лекарското съсловие. Д-р Димитър Моллов е един от неговите достойни представители и ние трябва да се учим от него. Предстои десетото издание догодина и мисля, че форумът трябва вече да стане част от националния календар.“, коментира д-р Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз. Той сподели, че е от редовните участници през годините в „Моллови дни“, чието начало бе поставено от РК на БЛС във Велико Търново и нейният председател д-р Марияна Кирилова, която вече не е между нас.

     Традиции се създават трудно. Трябва да имаш вдъхновение да поставиш началото, много труд, за да добие тежест начинанието и да направиш така, че то да продължи и след теб. Истински пример за това са „Моллови дни“. Д-р Марияна Кирилова остави след себе си този престижен форум, който продължава. В него никой не участва по задължение, а има толкова много съмишленици сред лекарското съсловие. Защото тук идваме хора, които сме и духовно свързани по някакъв начин, освен чрез медицината. Организацията е перфектна, а всяко следващо издание става все по-добро“, сподели доц. д-р Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

    И тази година в „Моллови дни“ участваха наследници на д-р Димитър Моллов. Националната награда на името на видния лекар и общественик за 2019-а се присъжда на д-р Маргаритка Йонова – дългогодишен педиатър, ръководител на ДКЦ 1 във Велико Търново, един от медиците, участвали във възстановяването на лекарската колегия след промените. „Днес в нея активно практикуващите лекари са около 600. Средната възраст на съсловието е 55 години. Недостигът на млади кадри, на които на предадем опита си, е осезаем. Хубаво е, че в областната болница започнаха да специализират млади колеги. Но недостиг от лекари има във всички специалности“, сподели д-р Христо Димитров.

   „Моллови дни“ се организират от Районната колегия във Велико Търново в партньорство с Областната администрация в старата столица и Община Елена. Довечера на специална церемония ще бъде връчена наградата на д-р Маргаритка Йонова. А утре по традиция ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на д-р Димитър  Моллов в родното му село Беброво.